około 100 gbułki tartej((zależy jak bardzo soczyste są jabłka) albo kaszy manny)
rodzynki(- opcjonalnie )
dodatkowo do strudla
jajko (do posmarowania ciasta)
cukier puder (do oprószenia)
sos waniliowy(do podania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na strudel
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto.
120 g masła, 200 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozwałkuj go cieniutko - możesz to zrobić od razu na papierze do pieczenia, aby potem łatwiej przenieść ciasto na dużą blachę do pieczenia - w trakcie wałkowania możesz ciasto delikatnie podsypywać mąką.
Jak zrobić nadzienie z jabłek do strudla
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w plasterki.
około 1,5 kg jabłek
Zmieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i bułką tartą. Jeśli lubisz to dodaj również rodzynki.
100 g cukru trzcinowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, około 100 g bułki tartej, rodzynki
Jak zrobić strudel z jabłkami
Nałóż nadzienie w grubej kupce na mniej więcej 1/3 wysokości ciasta wzdłuż szerszego boku ciasta - nadzienie nałóż na całej szerokości tylko zostaw około 3-5 cm wolnego ciasta na końcach.
Załóż te końcówki na jabłka.
Teraz przykryj farsz dolnym (węższym) kawałkiem ciasta - nakładając go na jabłka..
Szerszym kawałkiem ciasta - tym powyżej nałożonych jabłek przykryj nadzienie i albo końcówkę delikatnie podłóż pod spód ciasta (jeśli jest na tyle długie), albo delikatnie sklej z ciastem z drugiej strony - składanie boków wygląda podobnie jak składanie kartki papieru na trzy części - najpierw jeden bok idzie do środka, a potem na niego nakładamy drugi bok ciasta i sklejamy.
Posmaruj wierzch strudla roztrzepanym jajkiem.
jajko
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem.
cukier puder
Możesz podać od razu z dodatkiem sosu waniliowego lub lodów :)
sos waniliowy
Słowo kluczowe ciasto z jabłkami, kruche ciasto z jabłkami