Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Szyfonowe ciasto z kremem i dżemem przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na wyjątkowo lekkie ciasto z dżemem truskawkowym i kremem mascarpone.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
25
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
24
Kalorie
293
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto szyfonowe
7
białek
(z jajek rozmiar L)
7
żółtek
200
g
cukru
(1 szklanka)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
120
ml
oleju
350
g
mąki pszennej
(2 i 1/3 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
składniki na wierzch ciasta
ok 180
g
dżemu
(u mnie truskawkowy)
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
250
g
serka mascarpone
(mocno schłodzonego)
2
łyżki
cukru pudru
Instrukcja
Jak zrobić szyfonowe ciasto z kremem krok po kroku
Krok 1 - przygotuj ciasto szyfonowe
Białka oddzielone od żółtek ubij mikserem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęstą pianę.
7 białek
Żółtka zmiksuj razem z cukrem i wanilią na puszystą masę.
7 żółtek,
200 g cukru,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodaj do żółtek olej i zmiksuj krótko.
120 ml oleju
Dodaj na zmianę do żółtek mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko - miksuj razem na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia.
350 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250 ml mleka
Powtarzaj czynność aż do wykorzystania produktów.
Dodaj w dwóch porcjach pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (tryb góra/dół) przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 2 - przygotuj krem mascarpone
Serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier przełóż do wysokiej miski.
250 ml śmietany kremówki,
250 g serka mascarpone,
2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut - aż otrzymasz gęsty krem.
Krok 3 - udekoruj ciasto
Wierzch wystudzonego ciasta posmaruj częścią dżemu.
ok 180 g dżemu
Wyłóż na wierzch krem mascarpone i rozprowadź równą warstwą.
Nałóż na krem łyżeczką dżem, a następnie przemieszaj go razem z kremem, tak aby powstały "esy floresy".
Film
https://www.youtube.com/watch?v=RsZRMR-K8Cg
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Sprawdź moje uwagi pod przepisem, aby zobaczyć ewentualne zamienniki i dodatkowe wskazówki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
293
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
ciasto szyfonowe, proste ciasto z dżemem, puszyste ciasto z mascarpone
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!