Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Torcik makowo-brzoskwiniowy przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny i piękny tort makowy z brzoskwiniową żelką w środku.
4.85
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Tort
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
277
kcal
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 22 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt makowy:
4
białka
(z jajek rozmiar L )
4
żółtka
100
g
cukru
((pół szklanki) )
75
g
maki pszennej
((pół szklanki) )
1,5
łyżki
mąki ziemniaczanej
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
130
g
maku niemielonego
((1 szklanka) )
składniki na żelkę brzoskwiniowa:
1
słoiczek
dżemu brzoskwiniowego
(użyłam Stovit - około 260 g)
1
galaretka brzoskwiniowa
250
ml
wody
(gorącej )
składniki na krem śmietankowy:
500
ml
śmietany kremówki
(zimnej )
375
g
serka mascarpone
((1,5 opakowania) zimnego )
około 5
łyżek
cukru pudru
( - lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą, białą i puszystą masę.
4 białka,
100 g cukru
Mąkę przesiej przez sito z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodaj mak i wymieszaj.
75 g maki pszennej,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
130 g maku niemielonego
Do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4 żółtka
Dodaj mąkę z makiem i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia (jej dno, boki zostaw puste).
Przełóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa dwa blaty.
Jak zrobić żelkę brzoskwiniową do tortu
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody.
1 galaretka brzoskwiniowa,
250 ml wody
Dodaj dżem brzoskwiniowy i zmiksuj lekko blenderem - odstaw do lekkiego stężenia.
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Jak zrobić krem śmietankowy do tortu
Śmietanę kremówkę zmiksuj razem z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
500 ml śmietany kremówki,
375 g serka mascarpone,
około 5 łyżek cukru pudru
Jak złożyć tort makowy:
W tortownicy umieść jeden blat biszkoptu - możesz go dodatkowo nasączyć wodą z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Nałóż trochę kremu - tak aby był wyżej przy bokach.
W środek nałóż tężejącą galaretkę z dżemem.
Schowaj formę do lodówki aż żelka zupełnie stężeje.
Wtedy nałóż na nią jeszcze trochę kremu i wyrównaj.
Połóż drugi blat i jego też nasącz jeśli lubisz wilgotne biszkopty.
Zdejmij rant.
Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim górę tortu.
Na koniec posyp wierzch odrobiną niemielonego maku.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
277
kcal
Weglowodany:
20
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
tort makowy, tort z brzoskwiniami, tort z żelką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!