kilkałyżekcukru pudru(, do smaku (proponuję około 6))
Instrukcja
Jak zrobić tęczowe blaty do tortu
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - zmieszaj razem.
375 g mąki pszennej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
Masło zmiksuj na gładką, puszystą masę.
226 g masła
Dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując.
220 g cukru
Dodaj białka, jedno po drugim i miksuj dokładnie masę pomiędzy białkami.
5 białek
Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do masy maślanej dodawaj na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
355 g mleka
Ciasto zważ (dobrze na samym początku zważyć samą miskę w której będziesz robić ciasto, aby uwzględnić to potem w masie końcowej), otrzymany wynik podziel na 6.
Każdą część ciasta umieść w osobnej miseczce. Dodaj barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony.
barwniki spożywcze
Wymieszaj dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy (używałam barwników w żelu firmy Wilton i wyszły ładne, żywe kolory).
Ciasto przełóż do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) i piecz około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC (tryb góra-dół), do tzw. suchego patyczka (ja piekłam w dwóch turach).
Upieczone blaty możesz zawinąć w folię spożywczą i przechować na później.
Jak zrobić krem do tęczowego tortu
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksuj na gęstą masę.
1 litr śmietany kremówki
Serek mascarpone zmiksuj w oddzielnej miseczce z cukrem pudrem (dzięki temu nabierze delikatniejszej konsystencji).
500 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru
Dodaj serek w partiach do śmietany kremówki - nie przerywaj miksowania.
Przełóż blaty ciasta kremem, obłóż też nim wierzch tortu i boki.
Kolejność blatów to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony u samej góry.
Uwagi
Ciasto nie jest suche jak biszkopt, więc nie wymaga dodatkowego nasączania, ale muszę przyznać, że lekko polany rumem bardziej mi smakował :D