Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Truskawczanki, czyli bułeczki z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na miękkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
hours
godz
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
15
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Ciasto drożdżowe
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
230
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto na bułeczki
25
g
drożdży
(świeżych )
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
150
ml
mleka
((niecałe 2/3 szklanki) )
70
g
cukru
((1/3 szklanki) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) + trochę do podsypywania)
60
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
3
żółtka
( - użyłam z jajek L)
300
g
truskawek
(drobno pokrojonych)
składniki na kruszonkę do drożdżówek
50
g
cukru
((1/4 szklanki))
50
g
mąki
((1/3 szklanki))
20
g
masła
((czubata łyżka))
dodatkowe składniki do drożdżówek
1
jajko
(roztrzepane )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
Mleko podgrzej krótko - tylko tyle, aby było letnie.
150 ml mleka
Dodaj do niego rozkruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru - dokładnie wymieszaj.
25 g drożdży,
1 łyżeczka cukru
Przykryj rozczyn drożdżowy i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut - aż urośnie i zgęstnieje.
W misie miksera utrzyj żółtka z resztą cukru - tak aby powstał jasny, gęsty mus.
3 żółtka,
70 g cukru
Przesiej do ubitych żółtek mąkę, dodaj rozpuszczone masło oraz rozczyn drożdżowy.
300 g mąki pszennej,
60 g masła
Wyrób ciasto - nie dodawaj więcej mąki - ciasto będzie lekko klejące.
Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją wielkość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Uformuj z ciasta kulkę, ostrym nożem przekrój je na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę przekrój na 3 porcje.
Dłońmi posypanymi mąką uformuj kawałki ciasta w płaskie placki, nałóż na środek każdego około 2 łyżki truskawek i dokładnie sklej ciasto.
300 g truskawek
Układaj bułeczki na blaszce z piekarnika sklejeniem do dołu - zachowaj odstęp między bułeczkami.
Przykryj bułeczki ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
W miedzy czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - tryb góra/dół.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
1 jajko
Składniki kruszonki połącz razem z misce - wystarczy rozetrzeć palcami masło z cukrem i mąką.
50 g cukru,
20 g masła,
50 g mąki
Piecz bułeczki przez około 15 minut - do zezłocenia.
Po upieczeniu lekko ostudź i zajadaj jeszcze ciepłe :D
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
230
kcal
Weglowodany:
32
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
8
g
Słowa kluczowe
bułeczki z truskawkami, drożdżówki z truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!