Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Truskawkowe scones przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ciastka scones z truskawkami i makiem.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
8
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na truskawkowe scones
115
g
masła
(lekko zmrożonego (schłodzonego przez około 30 minut w zamrażalniku))
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
8
łyżek
cukru
(- 80 g)
2,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
2
łyżeczki
maku
(suchego, niemielonego )
skórka
(starta z jednej cytryny)
120
ml
śmietany kremówki
(użyłam 30%)
1
jajko
(rozmiar L)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
150
g
truskawek
(pokrojonych )
Instrukcja
Jak zrobić truskawkowe scones
Zmieszaj w misce suche składniki.
2 szklanki mąki pszennej,
8 łyżek cukru,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżeczki maku,
skórka
Masło zetrzyj na grubej tarce, albo pokrój w kostkę.
115 g masła
Dodaj masło do mąki i połącz tworząc sypką kruszonkę.
Zmieszaj razem jajko i śmietanę kremówkę.
1 jajko,
120 ml śmietany kremówki
Dodaj mokre składniki do mąki i wymieszaj łyżką - krótko - tylko do połączenia składników.
Wmieszaj delikatnie truskawki.
150 g truskawek
Dno dużej blachy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto formując okrągły placek.
Ostrym nożem, albo radełkiem pokrój placek na osiem trójkątów.
Upiecz scones w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Możesz dodatkowo posmarować scones lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
scones z truskawkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!