Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Truskawkowe shortcakes przepis
Wypieki Beaty
Przepis na popularne shortcakes, czyli kruche ciastka podane z truskawkami i bitą śmietaną
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Calories
270
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciastka shortcakes
300
g
mąki pszennej
(- 2 szklanki)
3
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
85
g
masła
(zimnego)
3/4
szklanki
śmietany kremówki
(zimnej - 180 ml)
2
żółtka
(z jajek ugotowanych na twardo (ja o nich zapomniałam i nie dałam))
składniki na bitą śmietanę do shortcakes
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
1
łyżka
cukru pudru
(lub do smaku)
dodatkowe składniki do shortcakes
1
łyżka
masła
(rozpuszczonego)
2
łyżki
cukru
250-300
g
truskawek
Instrukcja
Jak zrobić ciastka shortcakes
Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g cukru
Dodaj masło podzielone na kawałki i palcami rozgnieć całość na kruszonkę.
85 g masła
Żółtka jajek zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do ciasta (ja robiłam bez bo zapomniałam ;)).
2 żółtka
Dodawaj do ciasta po trochu zimną kremówkę i zagniataj ciasto aż zlepi się ładną kulkę.
3/4 szklanki śmietany kremówki
Rozpłaszcz ciasto lub lekko rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm i wytnij szklanką krążki - moja szklanka miała 6 cm średnicy.
Pozostałe ciasto szybko zagnieć, rozwałkuj i znowu wytnij krążki.
Ułóż krążki na desce z papierem do pieczenia - schowaj do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni (tryb góra-dół).
Posmaruj wierzch ciastem rozpuszczonym masłem i posyp jedną łyżką cukru.
1 łyżka masła
Wstaw schłodzone ciastka i piecz około 15 minut - aż się zarumienią.
Po upieczeniu ciastka ostudź.
Jak zrobić bitą śmietanę do ciastek
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.
250 ml śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru
Jak podać shortcakes
Truskawki umyj i pokrój na mniejsze kawałki - dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw aż lekko puszczą sok.
250-300 g truskawek
Przetnij shortcakes na pół, na każdy nałóż truskawki z sokiem oraz bitą śmietanę.
Przykryj odkrojonym kawałkiem i podaj
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
270
kcal
Weglowodany:
23
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciastka z bitą śmietaną, ciastka z truskawkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!