Ciasteczka zmiksuj, albo porządnie rozgnieć wałkiem, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
160 g kruchych ciasteczek, 50-60 g masła
Ciasteczkami wylep dno tortownicy o średnicy 22 cm (tortownicę proponuję wyłożyć papierem do pieczenia).
Tortownicę schowaj do lodówki.
Jak zrobić truskawkowy sernik na zimno
Truskawki umyj, odszypułkuj, większe owoce przekrój na pół.
700 g truskawek
Około 200 g przekrojonych truskawek wyłóż na ciasteczkowy spód.
Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i podziel go mniej więcej na pół.
1 kg twarogu sernikowego, 200 g cukru pudru
Do jednej połowy dodaj śmietankę kremówkę i zmiksuj.
125 ml śmietany kremówki
Do szklanki wsyp 3 łyżeczki żelatyny, zalej ją zimną wodą - trochę ponad poziom żelatyny. Poczekaj aż żelatyna napęcznieje, a wtedy podgrzej ją w mikrofalówce przez około 30 sekund.
7 łyżeczek żelatyny
Do żelatyny dodaj 2-3 łyżeczki masy twarogowej ze śmietaną kremówka, wymieszaj i wlej do twarogu - energicznie zmieszaj całość.
Przełóż masę twarogową na spód z ciastek z truskawkami, wyrównaj powierzchnię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
Pozostałe truskawki zblenduj razem z sokiem z cytryny i cukrem - odlej około 3/4 szklanki.
sok, 2 łyżki cukru
Wlej pozostały mus z truskawek do odłożonej masy twarogowej i zmiksuj.
Pozostałą żelatynę (4 łyżeczki) przygotuj podobnie jak poprzednią.
Dodaj do niej 2-3 łyżeczki masy truskawkowej, wymieszaj, wlej do masy truskawkowej i zmiksuj.
Wylej masę truskawkową na schłodzoną białą masę.
Schłodź w lodówce.
Galaretkę przygotuj w zmniejszonej ilości wody - użyj 400 ml gorącej wody.
1 galaretka
Dodaj do niej odlane zmiksowane truskawki i wymieszaj.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylej ją na wierzch sernika i schłodź w lodówce do zupełnego stężenia (aby przyspieszyć gęstnienie galaretki możesz ją schować do zamrażarki - sprawdzaj, co jakieś 10-20 minut stopień stężenia i wtedy wylej ją na sernik).
Uwagi
Jeśli Wasz twaróg jest rzadki, to nie dodawajcie już śmietany kremówki, albo dajcie więcej żelatyny.