Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Wilgotne ciasto waniliowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne, wilgotne waniliowe ciasto pieczone w niedużej formie do pieczenia i oblane słodkim lukrem.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
10
Kalorie
368
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o wymiarach 11x25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto waniliowe
200
g
masła
(miękkiego - w temp. pokojowej)
150
g
cukru
(pudru - 1 szklanka - można użyć trochę więcej)
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
jajka
(rozmiar L, w temp. pokojowej)
120
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
składniki na lukier do ciasta
ok 100
g
cukru pudru
(2/3 szklanki)
ok 2-3
łyżki
mleka
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wilgotne ciasto waniliowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowanie do ciasta
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (w trybie góra-dół).
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
250 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - przygotowanie ciasta
Przełóż do miski miękkie masło, dodaj cukier oraz wanilię.
200 g masła,
150 g cukru,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Utrzyj wszystko razem na puszystą i jasną masę - ja miksuję je na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
Do zmiksowanego masła dodaj pojedynczo jajka i do każdego dodaj od razu łyżkę przesianej mąki.
3 jajka
Zmiksuj jajka z masłem na niskich obrotach miksera - krótko, tylko do połączenia.
Wsyp mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
Wlej mleko i zmiksuj na niskich obrotach miksera.
120 ml mleka
Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
Krok 3 - pieczenie ciasta
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 - przygotowanie lukru
Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj.
ok 100 g cukru pudru,
ok 2-3 łyżki mleka
W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka - jeśli cały cukier się nie rozpuścił.
Lukrem polej ciasto.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=d_ZmIniwmZc
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
368
kcal
Weglowodany:
42
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
ciasto z wanilią, wilgotne ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!