Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Wiśniowe ślimaczki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na przepyszne drożdżowe bułeczki nadziane wiśniami.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
9
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do ślimaczków
450
g
mąki pszennej
(- 3 szklanki)
2
jajka
(- użyłam rozmiar L)
30
g
świeżych drożdży
1
łyżeczka
cukru
(do drożdży)
90
g
oleju
(lub rozpuszczonego masła)
70
g
cukru
(- 1/3 szklanki)
150
ml
mleka
(ciepłego - nie gorącego!)
składniki na nadzienie wiśniowe do ślimaczków
około 700
g
wiśni
(wydrylowanych)
100
g
cukru trzcinowego
(- pół szklanki)
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
2
łyżki
mielonych migdałów
( lub 2 łyżki mąki kokosowej (użyłam mąkę kokosową))
składniki na lukier do ślimaczków
150
g
cukru pudru
(- 1 szklanka)
1
łyżka
soku z cytryny
woda
(- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wiśniowe ślimaczki drożdżowe
Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
30 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru, olej lub rozpuszczone i przestudzone masło, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - ma być gęste.
450 g mąki pszennej,
2 jajka,
90 g oleju,
70 g cukru
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć.
Wyjmij na blat podsypany mąką i rozwałkuj na placek o grubości max 1 cm.
Do wiśni dodaj cukier, mąkę i mielone migdały (lub mąkę kokosową), wymieszaj.
około 700 g wiśni,
100 g cukru trzcinowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mielonych migdałów
Wyłóż owoce na rozwałkowane ciasto - rozłóż równomiernie.
Ostrożnie zwiń ciasto razem z wiśniami w rulon.
Ostrym nożem odcinaj plastry ciasta - o grubości około 3 cm.
Układaj je w przygotowanej formie (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) - ja użyłam taką o wielkości 24/24 cm.
Foremkę z drożdżówkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Wyrośnięte bułeczki piecz w 180 stopniach (góra-dół) lub w 170 stopniach (termoobieg) przez około 25-30 minut - aż bułeczki będą rumiane.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Aby przygotować lukier do cukru pudru dodaj sok z cytryny i dodaj odrobinę wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) - lukrem polej bułeczki.
150 g cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny,
woda
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
ciasto drożdżowe z wiśniami, drożdżówki z wiśniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!