Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Włoskie ciasto migdałowe przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ucierane ciasto migdałowe z mielonymi i siekanymi migdałami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
367
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na migdałowe ciasto
180
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1⅓ szklanki)
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
ok 1
łyżeczki
olejku migdałowego
(lub aromatu)
250
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
g
mąki migdałowej
(½ szklanki)
ok 75
g
migdałów
(grubo siekanych - ½ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto migdałowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką pszenną lub bułką tartą - możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ ( w trybie góra/dół) lub 170 ℃ (w trybie termoobiegu).
Przesiej razem przez gęste sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g mąki migdałowej
Krok 2 - przygotowanie ciasta migdałowego
Masło przełóż do miski razem z cukrem oraz olejkiem migdałowym.
180 g masła,
200 g cukru pudru,
ok 1 łyżeczki olejku migdałowego
Miksuj je razem aż nabiorą puszystości i jasnego koloru - ja zwykle miksuję około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Dodaj do masy maślanej pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj ale już na niskich obrotach miksera.
2 jajka
Dodaj do ciasta na zmianę trochę mąki i trochę mleka miksując krótko na niskich obrotach.
250 ml mleka
Na koniec dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - przestań miksować, gdy widzisz jeszcze resztki mąki po bokach.
Wtedy lekko przemieszaj ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Posyp wierzch ciasta migdałowego posiekanymi migdałami.
ok 75 g migdałów
Krok 3 - pieczenie ciasta migdałowego
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Film
https://www.youtube.com/shorts/xylv_oeUEak
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
367
kcal
Weglowodany:
39
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
21
g
Słowo kluczowe
ciasto z migdałami, ucierane ciasto migdałowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!