Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Włoskie ciasto migdałowe przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na proste i puszyste ucierane ciasto migdałowe z mielonymi i siekanymi migdałami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
45
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
12
Kalorie
367
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na migdałowe ciasto
180
g
masła
(miękkiego)
200
g
cukru pudru
(1⅓ szklanki)
2
jajka
(rozmiar L - w temp. pokojowej)
ok 1
łyżeczki
olejku migdałowego
(lub aromatu)
250
ml
mleka
(w temp. pokojowej)
250
g
mąki pszennej
(1⅔ szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
50
g
mąki migdałowej
(½ szklanki)
ok 75
g
migdałów
(grubo siekanych - ½ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto migdałowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką pszenną lub bułką tartą - możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ ( w trybie góra/dół) lub 170 ℃ (w trybie termoobiegu).
Przesiej razem przez gęste sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową.
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g mąki migdałowej
Krok 2 - przygotowanie ciasta migdałowego
Masło przełóż do miski razem z cukrem oraz olejkiem migdałowym.
180 g masła,
200 g cukru pudru,
ok 1 łyżeczki olejku migdałowego
Miksuj je razem aż nabiorą puszystości i jasnego koloru - ja zwykle miksuję około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
Dodaj do masy maślanej pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj ale już na niskich obrotach miksera.
2 jajka
Dodaj do ciasta na zmianę trochę mąki i trochę mleka miksując krótko na niskich obrotach.
250 ml mleka
Na koniec dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - przestań miksować, gdy widzisz jeszcze resztki mąki po bokach.
Wtedy lekko przemieszaj ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
Posyp wierzch ciasta migdałowego posiekanymi migdałami.
ok 75 g migdałów
Krok 3 - pieczenie ciasta migdałowego
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź.
Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Film
https://www.youtube.com/shorts/xylv_oeUEak
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
367
kcal
Weglowodany:
39
g
Protein:
7
g
Tłuszcz:
21
g
Słowa kluczowe
ciasto z migdałami, ucierane ciasto migdałowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!