Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Zapiekanka z brokułem i mięsem mielonym przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i szybką zapiekankę z mięsem i brokułami.
4.50
z
12
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Łączny czas
55
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
6
Calories
175
kcal
Wyposażenie
Duże żaroodporne naczynie do zapiekania.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na sos beszamelowy:
250
ml
mleka
1
łyżka
mąki pszennej
(czubata )
25
g
masła
sól
(, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku)
składniki na zapiekankę z brokułem i mięsem
250
g
makaronu
250
g
mielonego mięsa
0,5
łyżeczki
soli
0,5
łyżeczki
pieprzu
(mielonego )
0,5
łyżeczki
papryki
(mielonej )
0,5
łyżeczki
ostrej papryki
((jeśli nie przeszkadza :)))
2
ząbki
czosnku
0,5
główki
brokułu
ok 150
g
mozzarelli
(lub żółtego sera - tartego)
Instrukcja
Jak zrobić zapiekankę z brokułem i mięsem mielonym
Mięso przesmaż na patelni razem z przyprawami.
250 g mielonego mięsa
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
250 g makaronu
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj tworząc zasmażkę.
25 g masła,
1 łyżka mąki pszennej
Wlej część mleka i dokładnie wymieszaj, dodaj resztę mleka, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
250 ml mleka
Gotuj sos na małym ogniu aż lekko zgęstnieje - nie musi mocno gęstnieć, bo jeszcze "dojdzie" w trakcie zapiekania zapiekanki.
Brokuł podziel na małe różyczki.
0,5 główki brokułu
Wymieszaj makaron z mięsem mielonym i brokułem, dodaj sos beszamelowy i dokładnie wymieszaj.
Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, wierzch posyp mozzarellą albo żółtym serem.
Zapiekaj w 180 stopniach przez około 20-25 minut :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
175
kcal
Weglowodany:
17.7
g
Protein:
10.3
g
Tłuszcz:
6.7
g
Błonnik:
0.6
g
Słowo kluczowe
zapiekanka z mięsem mielonym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!