Babeczki z jogurtem owocowym, to świetny pomysł na przyjęcie dla dzieci – chociaż dorośli też się im na pewno nie oprą :)

Ich zaletą jest, że mogą być w przeróżnych wariantach smakowych – ja swoje zrobiłam z borówkami (mrożonymi) i jogurtem z owoców leśnych. Możecie jest zrobić w wersji truskawkowej, brzoskwiniowej, morelowej, jagodowej, a może nawet kiwi :)

Wykorzystajcie do nich świeże owoce, albo tak jak ja mrożone (jeśli owoce są drobne, to nawet nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), a nawet owoce z puszki.

Same babeczki są mięciutkie i wilgotne.

Jedyne zastrzeżenie jakie mogę do nich mieć, to babeczki w wersji z borówkami i ciemnofioletowym jogurtem nabrały mało estetycznego szarawego koloru – dlatego udekorowałam je zabarwionym na fioletowo lukrem.

Z przepisu wychodzi sporo babeczek – co najmniej 18.

 

babeczki z jogurtem owocowym_2

babeczki z jogurtem owocowym_6

babeczki z jogurtem owocowym_7

babeczki z jogurtem owocowym_8

 

Babeczki z jogurtem owocowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 18

Składniki

  • 260 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 300 g jogurtu owocowego
  • 2 duże jajka
  • ewentualnie odrobina mleka do nadania konsystencji
  • około 250 g owoców

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Jeśli owoce są duże to pokrój je w kostkę.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dołóż owoce i delikatnie wmieszaj w ciasto.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - napełnij do 3/4 wysokości.
  • Piecz około 20 minut w 180 stopniach - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Udekoruj wg uznania - wystarczy nawet posypać je cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Inspirowałam się przepisem widzianym w gazetce Tupperware, ale podaję moją wersję.