Babeczki z jogurtem owocowym, to świetny pomysł na przyjęcie dla dzieci – chociaż dorośli też się im na pewno nie oprą :)
Ich zaletą jest, że mogą być w przeróżnych wariantach smakowych – ja swoje zrobiłam z borówkami (mrożonymi) i jogurtem z owoców leśnych. Możecie jest zrobić w wersji truskawkowej, brzoskwiniowej, morelowej, jagodowej, a może nawet kiwi :)
Wykorzystajcie do nich świeże owoce, albo tak jak ja mrożone (jeśli owoce są drobne, to nawet nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), a nawet owoce z puszki.
Same babeczki są mięciutkie i wilgotne.
Jedyne zastrzeżenie jakie mogę do nich mieć, to babeczki w wersji z borówkami i ciemnofioletowym jogurtem nabrały mało estetycznego szarawego koloru – dlatego udekorowałam je zabarwionym na fioletowo lukrem.
Z przepisu wychodzi sporo babeczek – co najmniej 18.

Babeczki z jogurtem owocowym
Składniki
- 260 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 200 ml oleju
- 300 g jogurtu owocowego
- 2 duże jajka
- ewentualnie odrobina mleka do nadania konsystencji
- około 250 g owoców
Instrukcja
- Zmieszaj razem suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Jeśli owoce są duże to pokrój je w kostkę.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
- Dołóż owoce i delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - napełnij do 3/4 wysokości.
- Piecz około 20 minut w 180 stopniach - sprawdź patyczkiem, czy babeczki są gotowe.
- Po upieczeniu ostudź.
- Udekoruj wg uznania - wystarczy nawet posypać je cukrem pudrem.
Inspirowałam się przepisem widzianym w gazetce Tupperware, ale podaję moją wersję.
Dzień dobry, mam pytanie : jogurt owocowy dodać taki z cukrem czy lepiej bez? Babeczki chcę zrobić jutro, wybrałam jogurt jagodowy i borówki tylko zastanawiam się czy jak wybiorę ten z dodatkiem cukru to czy nie wyjdą za słodkie…
Ja miałam taki z cukrem
…przepyszne, u mnie na jogurcie malinowym z dodatkiem bakalii :)
super :)
Stanowczo były pyszne. Musiałam podzielić się nimi z synkiem w efekcie mąż nic nie dostał. Jak tylko zobaczę borówki w sklepie to na pewno wypróbuję ten przepis.
Piękny kolorek, niesamowicie przyciągają wzrok :) Muszą być pyszne :)
Dziękuję :)