Bułeczki scones z serem
Przepis na proste i szybkie bułki z serem cheddar
Zapraszam do wypróbowania przepisu na bułeczki scones z serem, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Te wyjątkowe bułeczki charakteryzują się intensywnym smakiem sera cheddar i będą idealne na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Dzięki mojemu przepisowi krok po kroku, każdy będzie mógł szybko przygotować te pyszne bułeczki i cieszyć się nimi w domowym zaciszu. Upiecz ze mną te bułeczki i odkryj, jak łatwo można stworzyć wyraziste i aromatyczne bułeczki scones!
Spis treści
- Bułeczki scones z serem przepis krok po kroku
- Czym są bułeczki scones i dlaczego warto je upiec?
- Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek scones z serem
- Jak przygotować bułeczki scones z serem – wskazówki
- Warianty przepisu na bułeczki scones z serem
- Jakie dodatki pasują do bułeczek scones?
- Jak przechowywać bułeczki scones?
- Polecane przepisy na domowe bułki
Bułeczki scones z serem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo i uwielbiasz świeżo upieczone bułki, które możesz zjeść jeszcze na ciepło, to koniecznie wypróbuj ten szybki przepis na scones!
Bułeczki scones z serem przepis z filmem
Składniki
składniki na bułeczki scones
- 345 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 113 g masła (zimnego)
- 225 g maślanki (naturalnej – zimnej)
- ok 200 g sera (tartego – u mnie cheddar)
Instrukcja
Jak zrobić scones z serem
- W większej misce umieść mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i sól.345 g mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli
- Dodaj mocno zimne masło pokrojone na nieduże kawałki.113 g masła
- Posiekaj razem krótko składniki – najlepiej nożem, albo specjalnym narzędziem do zagniatania kruchego ciasta – możesz je te zmiksować krótko malakserem. Ciasto ma być grudkowe, a kawałki masła oblepione mąką.
- Dodaj porcjami zimną maślankę zagniatając ciasto – teraz możesz już zacząć zagniatać ciasto dłońmi.225 g maślanki
- Dodaj tarty ser żółty i zagnieć ciasto. Na początku ser będzie się dość trudno łączył z resztą ciasta, ale im dłużej będziesz zagniatać, tym więcej się go połączy z ciastem.ok 200 g sera
- Wyjmij ciasto na blat, aby łatwiej zagnieść ciasto w jednolitą kulkę i ugniataj taż cały ser się połączy z ciastem i otrzymasz jednolite ciasto.
- Lekko posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto przy pomocy wałka na dość cienki placek – taki około 1 cm grubości.
- Złóż jeden bok ciasta do środka (jak kartkę papieru). Zobacz na zdjęciu albo na załączonym do przepisie filmie, jak wygląda prawidłowe składanie ciasta.
- Złóż drugi bok ciasta do środka, tak aby nałożyć go na złożone wcześniej ciasto.
- Ponownie rozwałkuj ciasto na placek i złóż tak samo jak poprzednio.
- Trzeci raz rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
- Rozwałkuj ciasto na wielkość około 17/25 cm i zawiń w folię spożywczą. Schowaj ciasto do lodówki na około 15 minut aby się lekko schłodziło.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni – w trybie góra/dół.
- Schłodzone ciasto odwiń z folii i ułóż na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pokrój ciasto ostrym nożem na 10 bułeczek – ja najpierw przecięłam ciasto wzdłuż na pół, a następnie pokroiłam te dwa paski na bułeczki. Lekko je rozsuń, aby miały miejsce na rośnięcie w trakcie pieczenia.
- Posmaruj wierzch bułeczek mlekiem za pomocą pędzelka silikonowego.
- Jeśli chcesz to posyp je z wierzchu dodatkowym tartym serem.
- Piecz bułeczki około 15-20 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu lekko przestudź i podaj jeszcze ciepłe. Takie bułeczki doskonale smakują same, ale posmarowane rozpływającym się masłem są jeszcze pyszniejsze!
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czym są bułeczki scones i dlaczego warto je upiec?
Bułeczki scones to tradycyjne brytyjskie (a także amerykańskie) wypieki przypominające małe bułki lub placki. Zwykle są one delikatnie kruche, ale jednocześnie miękkie w środku. Charakteryzują się one łatwym i szybkim przygotowaniem oraz różnorodnymi smakami, ponieważ można dodawać do nich różne dodatki, takie jak suszone owoce, orzechy, czekolada czy ser. Bułeczki scones są często spożywane na śniadanie lub podawane jako przekąska w czasie popołudniowej herbaty. Są doskonałe zarówno na ciepło, podane prosto z piekarnika, jak i na zimno, posmarowane masłem lub dżemem. Takie scones na słodko pojawiały się już na moim blogu i zawsze świetnie nam smakowały – spróbuj chociażby moich mini scones waniliowych świetnych na deser do kawy albo na przekąskę. Ja dziś mam przepis na scones w wersji wytrawnej, bo przygotowałam je z dużą ilością tartego żółtego sera. Ser dodaje bułeczkom nie tylko doskonałego i wyrazistego smaku, ale również zapewnia fajne, miękkie i lekko listkujące się w środku ciasto. Ten przepis wypatrzyłam u Elien z bloga Baking with Butter i muszę przyznać, że są doskonałe. A mój syn jak je spróbował, to powiedział, że pyszne i przyszedł po dokładkę.
Składniki potrzebne do przygotowania bułeczek scones z serem
Do przygotowania tych serowych bułeczek będziesz potrzebować jedynie podstawowych składników, które pewnie masz już w domu, albo z łatwością kupisz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę podstawowych i niezbędnych produktów, które ja użyłam oraz ich ewentualne zamienniki.
- ser – ser odgrywa kluczową rolę w tym przepisie i do tego jest go sporo dodawane do ciasta, bo dodałam do ciasta aż 200 g sera. Najlepiej się tu sprawdzi wyrazisty w smaku ser cheddar – doda on scones fajnego charakteru. Oczywiście jeśli nie dostaniesz tego sera możesz użyć inny ser żółty. Im będzie miał wyrazistszy smak, tym lepiej. Możesz kupić ser w kostce i zetrzeć go na tarce – ja miałam ser tarty na grubych oczkach.
- maślanka – to kolejny ważny składnik bułeczek scones. Do przygotowania ciasta użyłam niepełną szklankę maślanki naturalnej. Powinna być ona wcześniej schłodzona, tak aby nie ocieplać ciasta. Co jeśli nie dostaniesz maślanki? Możesz ją zastąpić naturalnym kefirem. W ostateczności możesz do około 200 ml mleka wlać dużą łyżkę soku z cytryny, wymieszać i dodać do ciasta.
- masło – wspaniały maślany smak w tych bułkach to zasługa masła. Masło musi być zimne i dodajemy je do ciasta w kawałkach. Najlepiej żeby to było masło extra o zawartości tłuszczu około 82%. Może to też być masło solone – wtedy dodaj do ciasta mniej soli.
Jak przygotować bułeczki scones z serem – wskazówki
Samo przygotowanie bułeczek scones powinno ci zając zaledwie kilkanaście minut. Zacznij do zmieszania razem mąki pszennej (może być typ 500, 550, albo nawet 450) z proszkiem do pieczenia (jego użyj 1 łyżkę) i solą (wystarczy 1 lekko czubata łyżeczka soli przy użyciu wyrazistego sera). Do mąki dodaj zimne i pokrojone na kawałki masło i razem poszatkuj, tak aby otrzymać lekko grudkowe ciasto – najlepiej zrobić to nożem, albo specjalnym narzędziem do przygotowania ciasta kruchego – możesz również zagnieść krótko ciasto malakserem. Staraj się na początku nie robić tego dłońmi, tak aby nie ogrzewać za mocno masła.
Wtedy dodaj porcjami zimną naturalną maślankę i zagnieć. Wsyp tarty ser żółty i zagnieć – ja w tym momencie wyłożyłam ciasto na blat i zagniatałam na nim, bo było mi tak dużo wygodniej. Zagniataj aż cały ser ładnie się połączy z ciastem w jednolitą kulkę. Teraz czas na wałkowanie ciasta. Lekko posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Złóż część ciasta tak aby doszła mniej więcej do połowy (jak kartkę papieru), drugą część ciasta podnieś i ułóż na wierzchu złożonej części. Tak otrzymasz mniejszy prostokąt. Obróć go i ponownie rozwałkuj jak wcześniej i znowu złóż jak kartkę papieru na list. Obróć i trzeci raz rozwałkuj i złóż – jeśli nie do końca wiesz jak to zrobić, to zobacz mój krótki film z przygotowań, gdzie pokazałam jak wałkuję i składam ciasto. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasta ponownie lekko go rozwałkuj i zawiń w folię spożywczą. Schowaj ciasto do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem – np. wieczorem i przechować je zawinięte w folię przez noc i upiec dopiero rano. Wtedy przygotowanie bułeczek z serem na śniadanie będzie jeszcze szybsze i mniej problematyczne.
Porady i triki do pieczenia idealnych bułeczek scones
Schłodzone ciasto na bułeczki serowe wyjmij z lodówki i odwiń z folii. Ułóż ciasto na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą ostrego noża przekrój ciasto na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokrój ciasto na mniejsze kawałki (bułeczki), ja je pokroiłam na 10 porcji. Lekko rozsuń scones, bo urosną trochę podczas pieczenia. Posmaruj wierzch bułeczek mlekiem, to zapewni im ładną lśniącą skórkę oraz ładny kolor po upieczeniu. Możesz dodatkowo posypać wierzch scones tartym serem.
Bułeczki scones z serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (w trybie góra/dół) i piecz je przez około 15-20 minut – aż będą ładnie rumiane. Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika, odczekaj z 5 minut i już możesz je podać do zjedzenia. Takie gorące bułeczki możesz dodatkowo zaraz po upieczeniu posmarować rozpuszczonym masłem zmieszanym z odrobiną soli i granulowanego czosnku. Takie masło doda bułeczkom niezwykłego aromatu, a także pozwoli im dłużej zachować świeżość.
Warianty przepisu na bułeczki scones z serem
Autorka tego przepisu przygotowywała je z dodatkiem szczypiorku – dodała do ciasta dwie łyżki posiekanego szczypiorku. Moje dzieci za nim nie przepadają, więc ja go nie dodawałam. Jeśli lubisz szczypiorek, to jak najbardziej możesz go użyć. A co jeszcze można dodać do ciasta na scones, aby były jeszcze lepsze? Dla zielonego koloru możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, albo aromatyczną świeżą bazylię. Poza ziołami możesz dodać do bułeczek różne przyprawy – np. trochę pieprzu, suszonej bazylii, albo oregano. Możesz dodać do ciasta posiekaną paprykę – słodką albo pikantną. A dla wielbicieli mięsnych smaków dodaj do ciasta na scones pokrojoną szynkę, albo boczek. Możesz też część sera zastąpić tartym parmezanem dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Jak wypróbujesz inne dodatki, to koniecznie napisz jak ci smakowały takie scones. Napisz w komentarzu pod przepisem, aby inni również zobaczyli jak można inaczej dodać smaku bułeczkom.
Jakie dodatki pasują do bułeczek scones?
Jak podać te bułki z serem? Przede wszystkim te bułki są tak pyszne dzięki pieczeniu z serem, że mogą być jedzone same z siebie bez żadnych dodatków. Ale jeszcze takie ciepłe bułeczki warto przekroić i posmarować masłem. Takie scones z topiącym się masłem smakują wręcz bosko. Możesz oczywiście dodać do nich jeszcze ser – w końcu sera nigdy za wiele. Albo jakąś fajną wędlinę. Scones możesz też posmarować różnymi smarowidłami i pastami do kanapek. Może to być domowy hummus, albo np. pyszna pasta z bakłażana. Jeśli lubisz słono-słodkie połączenia, to możesz podać bułeczki z dodatkiem konfitury z żurawiny. Bo żurawiny i ser bardzo dobrze razem smakują i tworzą idealne połączenie! Bułeczka w towarzystwie kubka herbaty albo nawet kawy to doskonały posiłek, który dostarczy mnóstwo energii.
Jak przechowywać bułeczki scones?
Scones możesz podać zarówno na ciepło jak i na zimno – zawsze smakują wyjątkowo. Te bułeczki, których nie zjecie od razu na śniadanie warto przełożyć do woreczka foliowego, albo szczelnego pojemnika, aby dłużej zachowały świeżość. Jeśli chcesz, to przed ponownym podaniem możesz je krótko odgrzać, aby były znowu ciepłe. Możesz bułeczki przekroić i podgrzać w tosterze, albo krótko podgrzać w piekarniku lub w mikrofalówce.
Polecane przepisy na domowe bułki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na najlepsze domowe bułki, bułeczki, rogale czy też bagietki. Na blogu znajdziesz również przepisy na idealne domowe chleby, które przygotujesz spokojnie w zaciszu własnej kuchni! Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na scones z serem
Zapraszam do wypróbowania przepisu na wyjątkowe amerykańskie bułeczki scones z serem, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Te aromatyczne i wyraziste bułeczki są wzbogacone intensywnym smakiem sera cheddar. Dzięki temu doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska w ciągu dnia. Dzięki mojemu szczegółowemu przepisowi krok po kroku oraz zdjęciom z przygotowań i filmowi wideo, każdy będzie w stanie przygotować te pyszne bułeczki w domowym zaciszu. Prosty przepis, dokładne wskazówki, porady i triki, a do tego lista zamienników i dodatków sprawią, że upieczenie domowych bułek w domu, to przysłowiowa "bułka z masłem". Upiecz ze mną te niezwykle proste bułki i odkryj, jak łatwo można stworzyć wyjątkowe smakowe doznania przy użyciu zaledwie kilku prostych składników! Zachwyć swoich bliskich takim ekspresowym domowym pieczywem i podaj na śniadanie najlepsze wytrawne scones z serem! Koniecznie zajrzyj również do innych moich przepisów na domowe pieczywo i wybierz przepis na najlepszy chleb domowy.