Puszyste bułki pełnoziarniste

Zaktualizowany: 2023 26 lipca
puszyste bułki pełnoziarniste

Przepis na puszyste bułeczki z mąką pełnoziarnistą idealne na kanapki

Zapraszam na puszyste bułki pełnoziarniste pieczone z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Dzięki drożdżom bułki są fajnie puszyste i świetnie się sprawdzają do kanapek na śniadanie, kolację czy też przekąskę. Spróbujcie koniecznie!

pszenne bułeczki z mąką pełnoziarnistą

Puszyste bułki pełnoziarniste przepis krok po kroku

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to upieczcie sobie te bułki z mąką pełnoziarnistą i zjedzcie pełny smaku posiłek.

puszyste bułki pełnoziarniste

Puszyste bułki pełnoziarniste przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, puszyste bułeczki z mąki pełnoziarnistej.
4.15 z 27 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 8
Składniki

składniki na pełnoziarniste bułki pszenne

Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste bułki pełnoziarniste

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki pszennej chlebowej i zalej około pół szklanki ciepłej wody – zamieszaj i odstaw na około 20 minut.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml wody
  • W dużej misce umieść pozostałą mąkę chlebową i mąkę pełnoziarnistą, dodaj sól i olej, wlej rozczyn drożdżowy i mleko.
    250 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 250 g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 200 ml mleka
  • Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj resztę wody – w zależności od potrzeb.
  • Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na osiem części.
  • Z każdej uformuj bułkę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki odrobiną mleka.
  • Piecz około 20 minut w 190 stopniach (góra/dół).
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ciasto możesz przechować w lodówce i upiec bułki następnego dnia. Możesz je też zamrozić (wtedy włóż je do mrożenia od razu po wyrobieniu – nie odstawiaj go do wyrośnięcia).
Prywatne
Słowa kluczowe pieczywo na drożdżach, pieczywo z drożdżami, pszenne bułki na drożdżach, puszyste bułki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
proste bułki pszenne na drożdżach

Pszenne bułki pełnoziarniste – uwagi

Lubicie bułki?

A bułki pełnoziarniste też?

Od teraz możecie je przygotować sami w domu, bo mam dla Was rewelacyjny przepis :)

Te bułki z mąki pełnoziarnistej wychodzą przepyszne i przede wszystkim miękkie i puszyste nawet na drugi dzień (przy przechowywaniu w woreczku, aby nie obsychała).

Domowe wypieki – szczególnie bułki – mają tendencję do twardnienia, bo nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy i spulchniaczy.

Te bułeczki są inne – na prawdę zaskoczą Was swoją teksturą.

Możecie tak jak ja zrobić sobie podłużne bułeczki na napchać je pysznymi dodatkami, albo zrobić bardziej tradycyjne okrągłe.

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułek standardowej wielkości.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo!

pszenne bułki pełnoziarniste
pszenne bułki na drożdżach
jak zrobić bułki w domu

Polecane przepisy na bułki idealne na kanapki

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe bułki świetne jako podstawa różnych kanapek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 4 lipca

Podziel się przepisem

17 komentarzy

  1. 41b954dc78839cd221bcb9d5db6ec222?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2021 23 kwietnia w 13:31- Odpowiedz

    No niestety ale nazywanie tych bułek pełnoziarnistymi jest zwyczajnie wprowadzaniem w błąd.

  2. 2d441d176024e44fd83743d5e835db06?s=54&d=mm&r=g
    Agata 2021 20 marca w 14:20- Odpowiedz

    Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak to ile pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 marca w 15:56- Odpowiedz

      Tak, można. Użyj opakowanie drożdży suszonych.

  3. 9a9f6cabb05da8a278ae245d1889ec81?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2021 8 marca w 20:12- Odpowiedz

    Ona takie pełnoziarniste jak i te ze sklepu :( połowa to biała niezdrowa mąka

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 8 marca w 21:02- Odpowiedz

      Możesz użyć samą mąkę pełnoziarnistą. Ona mocniej chłonie wodę, więc może będziesz musiała jej trochę dodać

      • 9a9f6cabb05da8a278ae245d1889ec81?s=54&d=mm&r=g
        plf3@wp.pl 2021 8 marca w 21:09- Odpowiedz

        Wiem wiem tylko wtedy już nie będą puszyste. Sprawdziam że 20 przepisów.

  4. 18f623ae0c7521e4c43ddbddbe066074?s=54&d=mm&r=g
    Żaneta 2021 31 stycznia w 15:33- Odpowiedz

    Jak postępować z ciastem rozmrożonym? Czekać aż osiągnie temperaturę pokojową i wtedy postępować dalej jak w przepisie, czy po rozmrożeniu wyrobić i czekać na wyrośnięcie godzinę i potem normalnie formować bułki itd.?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 lutego w 21:37- Odpowiedz

      Najlepiej rozmrozić je w temperaturze pokojowej i potem postępować już wg przepisu.

  5. ead32be42cb21bd0507c1cf1bc283c2b?s=54&d=mm&r=g
    Kama 2020 29 grudnia w 17:45- Odpowiedz

    Po włożeniu ciasta do lodówki trzeba je ponownie zagnieść, zostawić do wyrośnięcia na godzinę, podzielić i znowu zostawić do wyrośnięcia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 30 grudnia w 11:05- Odpowiedz

      Ciasta normalnie nie trzymasz w lodówce, tylko ma wyrastać w temperaturze pokojowej. W lodówce trzymasz je gdy robisz wcześniej (np. wieczorem), wtedy musi się ogrzać. Ja zawsze uformowane bułeczki zostawiam na około 30 minut, aby się lekko napuszyły i dopiero wtedy je piekę.

  6. 1692474b7eb68a975f0b7ad5bed4e255?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 26 września w 06:58- Odpowiedz

    Proszę o odpowiedź czy bułki wyjdą w położeniu z mąką a na pizze 00

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 września w 11:00- Odpowiedz

      Wyjdą, musisz tylko dobrać odpowiednio proporcje. Inaczej zachowuje się mąka 00 a inaczej 2000. Ilość wody nie będzie taka sama. Nie wystarczy zamiana 100g mąki pełnoziarnistej na mąkę 00. Musisz samodzielnie zmodyfikować ilości.

  7. 1692474b7eb68a975f0b7ad5bed4e255?s=54&d=mm&r=g
    Karolina 2020 25 września w 21:24- Odpowiedz

    A czy pelnoziarnisto puls na pizze 00 będzie dobrze

  8. f8588c05b081ba36742da424c3448fc5?s=54&d=mm&r=g
    Marta 2020 11 maja w 14:59- Odpowiedz

    super, robię zawsze podwójną porcję i mrożę je, przed zjedzeniem rozmrażam je ok. minutę w mikrofalówce i są pyszne!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 11 maja w 17:11- Odpowiedz

      Dobry pomysł na oszczędność czasu :)

  9. 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
    An etka 2016 10 marca w 21:08- Odpowiedz

    I wreszcie je upiekłam. Są przepyszne :). Zdetronizowały wszystkie, które dotąd wykonałam. Dziękuję za ten przepis :).

  10. 0b9a783c74a85e928f9acecda65acce1?s=54&d=mm&r=g
    An etka 2015 4 lipca w 12:57- Odpowiedz

    Bułki wypiekam przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wciąż z nowych przepisów. Tyle ich przecież :).. Pełnoziarniste też się zdarzają. Powinny częściej, bo są zdrowsze. Zatem biorę i ten przepis. Poczeka na swoją kolej na długiej liście :)..

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy