Przepis na domowe bułki na zakwasie


bułki na zakwasie

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu.

Zapraszam na bułki na zakwasie :)

Ostatnio zmieniliśmy zakwas.

Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy.

To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :)

Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).

Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)

Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutki i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)

Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch.

Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

bułki na zakwasie_2

bułki na zakwasie_4

bułki na zakwasie_6

bułki na zakwasie_5

Bułki na zakwasie przepis do druku

bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki pszenne na zakwasie.
3.8 z 79 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 50 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

  • 100 g dobrego zakwasu (użyłam pszenny)
  • 200 g mąki pszennej (może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy)
  • 100 ml mleka letniego
  • 0,5 łyżeczki soli (sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej)
  • ewentualnie ziarenka

Instrukcja
 

  • W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko - wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje - jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
  • Z wyrośniętego ciasta uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  • Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Ilość bułeczek zależy od tego jak duże je zrobisz.
Słowa kluczowe pieczywo, zakwas
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!