Przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie


bułki na zakwasie


Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu.

Zapraszam na bułki na zakwasie :)

Ostatnio zmieniliśmy zakwas.

Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy.

To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :)

Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).

Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)

Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutkie i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)

Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch.

Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.89 z 89 ocen
Postaw mi kawę

domowe bułki pszenne zrobione na zakwasie

bułki na zakwasie

domowe pieczywo zrobione na zakwasie

przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie

Bułki na zakwasie przepis do druku

bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki pszenne na zakwasie.
3.89 z 89 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
4 godz
Czas całkowity 4 godz 50 minut
Porcje 6 sztuk

Składniki

  • 50 - 100 g dobrego zakwasu (użyłam pszenny)
  • ok 200 g mąki pszennej (może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy)
  • 100 ml mleka letniego
  • 0,5 łyżeczki soli (sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej)
  • ewentualnie ziarenka

Instrukcja
 

  • W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko - wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
    50 - 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje - jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  • Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Ilość bułeczek zależy od tego jak duże je zrobisz.
Dostałam wskazówki od czytelnika i ilość zakwasu można zmniejszyć o połowę - wtedy bułeczki będą miały "lżejszy" smak.
Słowa kluczowe domowe bułki, domowe pieczywo, jak zrobić bułki, pieczywo na zakwasie, tradycyjne pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!