Bułki na zakwasie

Zaktualizowany: 2024 25 kwietnia
bułki na zakwasie

Przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie

Dziś mam dla Was przepis na bułki na zakwasie. Swoje bułki zrobiłam na mące pszennej, bo nie przepadam za żytnią, ale możecie wybrać tu swoją ulubioną mąkę do pieczywa. Bułki będą świetne na kanapki i na przekąskę. Spróbujcie koniecznie.

domowe bułki pszenne zrobione na zakwasie

Bułki na zakwasie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz domowe pieczywo, to tym razem upiecz takie bułki idealne na kanapki na śniadanie i do pracy.

bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe bułeczki pszenne na zakwasie.
3.92 z 92 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 50 minut
Porcje 6 sztuk
Składniki

składniki na bułki na zakwasie

  • 50 – 100 g dobrego zakwasu ((użyłam pszenny))
  • ok 200 g mąki pszennej ((może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy))
  • 100 ml mleka (letniego)
  • 0,5 łyżeczki soli ((sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej))
  • ewentualnie ziarenka
Instrukcja
 

Jak zrobić bułki na zakwasie

  • W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko – wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).
    50 – 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje – jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
  • Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ilość bułeczek zależy od tego jak duże je zrobisz.
Dostałam wskazówki od czytelnika i ilość zakwasu można zmniejszyć o połowę – wtedy bułeczki będą miały „lżejszy” smak.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe bułki, domowe pieczywo, jak zrobić bułki, pieczywo na zakwasie, tradycyjne pieczywo
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
bułki na zakwasie

Pszenne bułki na zakwasie – uwagi

Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu. Zapraszam na zdrowe bułki na zakwasie żytnim lub pszennym :)

Ostatnio zmieniliśmy zakwas. Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy. To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :) Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).

Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)

domowe pieczywo zrobione na zakwasie

Jak zrobić zdrowe bułki na zakwasie żytnim albo pszennym – wskazówki

Do tych bułek nie używamy drożdży, więc ich przygotowanie zajmie Wam trochę więcej czasu. Pieczywo na zakwasie wyrasta dużo dłużej niż to na drożdżach. Możecie gotowe ciasto na bułki schować do piekarnika (może być wyłączony, albo tylko lekko nagrzany do około 30 stopni), wtedy warunki do wyrastania ciasta na bułki będą bardziej stabilne i ciasto szybciej wyrośnie. Możecie tu użyć zakwas żytni, pszenny lub mieszany – taki jaki macie w domu.
Ja swoje bułki zrobiłam na pszennej mące chlebowej – typ 650 lub 720. Jeśli lubicie żytnie pieczywo, to możecie użyć mąkę żytnią typ 720.

Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutkie i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)

Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch. Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.

przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie

Polecane przepisy na domowe bułki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe bułki jak z piekarni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2015 23 października

Podziel się przepisem

3.92 from 92 votes (91 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na bułki na zakwasie

Przepis na domowe pieczywo na zakwasie. Pieczywo na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, bo ciasto na zakwasie wyrasta dużo dłużej niż ciasto na drożdżach. Dodatkowo zakwas oraz długie wyrastanie powoduje, że pieczywo nabiera kwaskowatego smaku. Ja do pieczenia używam zakwas z pełnoziarnistej mąki pszennej, który jest trochę mniej kwaśny i delikatniejszy w smaku niż zakwas żytni. Osobiście dużo bardziej wolę zakwas pszenny niż żytni, bo ten drugi jest dla mnie zbyt kwaśny. Ja nawet nie przepadam, za pieczywem żytnim na zakwasie - jest dla mnie zbyt ciężkie.

Bułki pszenne na zakwasie

Jak zrobić zakwas na chleb? Na blogu znajdziecie mój wpis na ten temat, więc polecam wam zajrzeć do przepisu na zakwas. Ale mówiąc w skrócie, aby zrobić zakwas potrzebujecie pełnoziarnistą mąkę, ciepłą wodę i czas. Mąkę zalewacie wodą i mieszacie - masa ma być gość gęsta. Odstawiacie w ciepłe miejsce, aby zakwas ruszył. Co jakiś czas dodajecie do niego trochę mąki i wody. Im zakwas jest starszy, tym jest mocniejszy. Bułki na zakwasie wychodzą zwarte i konkretne. Bardziej w przekroju przypominają chleb niż jakieś puszyste bułeczki pszenne. Jeśli lubicie domowe pieczywo na zakwasie, to te pszenne bułki na zakwasie, również wam zasmakują.