Bułki na zakwasie
Przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie
Dziś mam dla Was przepis na bułki na zakwasie. Swoje bułki zrobiłam na mące pszennej, bo nie przepadam za żytnią, ale możecie wybrać tu swoją ulubioną mąkę do pieczywa. Bułki będą świetne na kanapki i na przekąskę. Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Bułki na zakwasie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz domowe pieczywo, to tym razem upiecz takie bułki idealne na kanapki na śniadanie i do pracy.
Bułki na zakwasie przepis
Składniki
składniki na bułki na zakwasie
- 50 – 100 g dobrego zakwasu ((użyłam pszenny))
- ok 200 g mąki pszennej ((może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy))
- 100 ml mleka (letniego)
- 0,5 łyżeczki soli ((sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej))
- ewentualnie ziarenka
Instrukcja
Jak zrobić bułki na zakwasie
- W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko – wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).50 – 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje – jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Pszenne bułki na zakwasie – uwagi
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu. Zapraszam na zdrowe bułki na zakwasie żytnim lub pszennym :)
Ostatnio zmieniliśmy zakwas. Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy. To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :) Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).
Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)
Jak zrobić zdrowe bułki na zakwasie żytnim albo pszennym – wskazówki
Do tych bułek nie używamy drożdży, więc ich przygotowanie zajmie Wam trochę więcej czasu. Pieczywo na zakwasie wyrasta dużo dłużej niż to na drożdżach. Możecie gotowe ciasto na bułki schować do piekarnika (może być wyłączony, albo tylko lekko nagrzany do około 30 stopni), wtedy warunki do wyrastania ciasta na bułki będą bardziej stabilne i ciasto szybciej wyrośnie. Możecie tu użyć zakwas żytni, pszenny lub mieszany – taki jaki macie w domu.
Ja swoje bułki zrobiłam na pszennej mące chlebowej – typ 650 lub 720. Jeśli lubicie żytnie pieczywo, to możecie użyć mąkę żytnią typ 720.
Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutkie i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)
Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch. Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Polecane przepisy na domowe bułki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne domowe bułki jak z piekarni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na bułki na zakwasie
Przepis na domowe pieczywo na zakwasie. Pieczywo na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, bo ciasto na zakwasie wyrasta dużo dłużej niż ciasto na drożdżach. Dodatkowo zakwas oraz długie wyrastanie powoduje, że pieczywo nabiera kwaskowatego smaku. Ja do pieczenia używam zakwas z pełnoziarnistej mąki pszennej, który jest trochę mniej kwaśny i delikatniejszy w smaku niż zakwas żytni. Osobiście dużo bardziej wolę zakwas pszenny niż żytni, bo ten drugi jest dla mnie zbyt kwaśny. Ja nawet nie przepadam, za pieczywem żytnim na zakwasie - jest dla mnie zbyt ciężkie.
Bułki pszenne na zakwasie
Jak zrobić zakwas na chleb? Na blogu znajdziecie mój wpis na ten temat, więc polecam wam zajrzeć do przepisu na zakwas. Ale mówiąc w skrócie, aby zrobić zakwas potrzebujecie pełnoziarnistą mąkę, ciepłą wodę i czas. Mąkę zalewacie wodą i mieszacie - masa ma być gość gęsta. Odstawiacie w ciepłe miejsce, aby zakwas ruszył. Co jakiś czas dodajecie do niego trochę mąki i wody. Im zakwas jest starszy, tym jest mocniejszy. Bułki na zakwasie wychodzą zwarte i konkretne. Bardziej w przekroju przypominają chleb niż jakieś puszyste bułeczki pszenne. Jeśli lubicie domowe pieczywo na zakwasie, to te pszenne bułki na zakwasie, również wam zasmakują.