Przepis na domowe bułki pszenne na zakwasie
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to zachęcam Was dziś do wypróbowania nowego przepisu.
Zapraszam na bułki na zakwasie :)
Ostatnio zmieniliśmy zakwas.
Stary – już kilkuletni – zdechł po wakacjach – zapomnieliśmy o jego dokarmianiu i musieliśmy zapoczątkować nowy.
To było chyba przeznaczenie, bo ten zakwas (pszenny) rośnie jak szalony, bąbelkuje, pączkuje i ucieka z michy :)
Tak szaleje, że wciąż przychodzą nam nowe pomysły na ciekawe wypieki (przeprowadziliśmy testy na ciasto na pizzę na zakwasie bez dodatku drożdży – przepis jest jeszcze do dopracowania, ale może wkrótce się pojawi :)).
Upiekliśmy też bułki pszenne na zakwasie :)
Jeśli poszukujecie przepisu na puszyste, leciutkie i mięciutkie bułeczki – to nie ten adres (takie znajdziecie np. tutaj ). Te bułki są konkretne, w smaku bardziej jak chleb niż bułka, za to po zjedzeniu jednej będziecie najedzeni :)
Możecie też do nich dodać różne ziarenka, albo posypać nimi ich wierzch.
Podaję porcje na mniej więcej 4 bułki (takie o rozmiarze bułki poznańskiej, czy też wrocławskiej).
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo.
Bułki na zakwasie przepis do druku

Bułki na zakwasie
Składniki
- 50 - 100 g dobrego zakwasu (użyłam pszenny)
- ok 200 g mąki pszennej (może być chlebowa, ale typ 500-550 też w zupełności wystarczy)
- 100 ml mleka letniego
- 0,5 łyżeczki soli (sól ograniczamy, więc jeśli lubisz słone pieczywo, to możesz dać odrobinę więcej)
- ewentualnie ziarenka
Instrukcja
- W misie miksera umieść zakwas, mąkę, sól i mleko - wyrób ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, to możesz dodać trochę więcej mleka).50 - 100 g dobrego zakwasu, ok 200 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać nawet kilka godzin jeśli zakwas słabo pracuje - jeśli miskę wstawisz do ciepłego piekarnika (z temperaturą około 30 stopni), to wyrastanie będzie szybsze.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć, a następnie uformuj bułeczki i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Przez pieczeniem każdą bułeczkę możesz lekko naciąć ostrym nożem, albo posypać ziarenkami.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut.
- Po upieczeniu ostudź.