Puszyste bułki pełnoziarniste
Przepis na puszyste bułeczki z mąką pełnoziarnistą idealne na kanapki
Zapraszam na puszyste bułki pełnoziarniste pieczone z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Dzięki drożdżom bułki są fajnie puszyste i świetnie się sprawdzają do kanapek na śniadanie, kolację czy też przekąskę. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszyste bułki pełnoziarniste przepis krok po kroku
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to upieczcie sobie te bułki z mąką pełnoziarnistą i zjedzcie pełny smaku posiłek.
Puszyste bułki pełnoziarniste przepis
Składniki
składniki na pełnoziarniste bułki pszenne
- 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej (- niepełne dwie szklanki)
- 250 g mąki pszennej chlebowej ((ewentualnie zwykła) – najlepiej typ 720 – niepełne dwie szklanki)
- 200 ml mleka (letniego )
- 150 ml wody (letniej )
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Instrukcja
Jak zrobić puszyste bułki pełnoziarniste
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki pszennej chlebowej i zalej około pół szklanki ciepłej wody – zamieszaj i odstaw na około 20 minut.20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml wody
- W dużej misce umieść pozostałą mąkę chlebową i mąkę pełnoziarnistą, dodaj sól i olej, wlej rozczyn drożdżowy i mleko.250 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 250 g mąki pszennej chlebowej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 200 ml mleka
- Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj resztę wody – w zależności od potrzeb.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na osiem części.
- Z każdej uformuj bułkę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki odrobiną mleka.
- Piecz około 20 minut w 190 stopniach (góra/dół).
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Pszenne bułki pełnoziarniste – uwagi
Lubicie bułki?
A bułki pełnoziarniste też?
Od teraz możecie je przygotować sami w domu, bo mam dla Was rewelacyjny przepis :)
Te bułki z mąki pełnoziarnistej wychodzą przepyszne i przede wszystkim miękkie i puszyste nawet na drugi dzień (przy przechowywaniu w woreczku, aby nie obsychała).
Domowe wypieki – szczególnie bułki – mają tendencję do twardnienia, bo nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy i spulchniaczy.
Te bułeczki są inne – na prawdę zaskoczą Was swoją teksturą.
Możecie tak jak ja zrobić sobie podłużne bułeczki na napchać je pysznymi dodatkami, albo zrobić bardziej tradycyjne okrągłe.
Z podanej porcji otrzymacie 8 bułek standardowej wielkości.
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo!
Polecane przepisy na bułki idealne na kanapki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe bułki świetne jako podstawa różnych kanapek. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pełnoziarniste bułki
Przepis na bułki pszenne z mąką pełnoziarnistą to świetne bułeczki idealne na śniadanie na kanapki albo na przekąskę. Te drożdżowe bułki po upieczeniu są puszyste i jedzenie ich to czysta przyjemność :) Nie muszę wam chyba mówić, jak w całym domu pachnie obłędnie podczas pieczenia bułek? Chyba nie ma nic lepszego niż zapach świeżo pieczonego pieczywa. Ślinka sama napływa do ust. Jeśli lubicie piec domowy chleb i bułki, to wypróbujcie ten przepis na drożdżowe bułki z mąką pełnoziarnistą.
Bułki pełnoziarniste na drożdżach
Te bułki zrobione są na drożdżach są więc fajnie puszyste i lekkie. Robiłam również bułki pszenne na zakwasie i te wychodzą mocno zwarte i cięższe. Jeśli macie zakwas, to możecie upiec takie bułki na zakwasie - zobaczycie jaka to różnica. I jedne i drugie bułki mają swój urok i zupełnie odmienny smak. Bułki pełnoziarniste z drożdżami są lżejsze i delikatniejsze w smaku. Dlatego są bardziej uniwersalne i zasmakują każdemu. Jeśli lubicie ciekawe przepisy na domowe pieczywo, to gorąco polecam wam przepis na precle jerozolimskie - to świetne bułki z sezamem na wierzchu.