Przepis na puszyste bułki pełnoziarniste idealne na kanapki


puszyste bułki pełnoziarniste


Lubicie bułki?

A bułki pełnoziarniste też?

Od teraz możecie je przygotować sami w domu, bo mam dla Was rewelacyjny przepis :)

Te bułki z mąki pełnoziarnistej wychodzą przepyszne i przede wszystkim miękkie i puszyste nawet na drugi dzień (przy przechowywaniu w woreczku, aby nie obsychała).

Domowe wypieki – szczególnie bułki – mają tendencję do twardnienia, bo nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy i spulchniaczy.

Te bułeczki są inne – na prawdę zaskoczą Was swoją teksturą.

Możecie tak jak ja zrobić sobie podłużne bułeczki na napchać je pysznymi dodatkami, albo zrobić bardziej tradycyjne okrągłe.

Z podanej porcji otrzymacie 8 bułek standardowej wielkości.

Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo!

bułki pełnoziarniste_7

bułki pełnoziarniste_1

bułki pełnoziarniste_8

bułki pełnoziarniste_3

bułki pełnoziarniste_4

Puszyste bułki pełnoziarniste

puszyste bułki pełnoziarniste

Puszyste bułki pełnoziarniste

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, puszyste bułeczki z mąki pełnoziarnistej.
3.86 z 14 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 8

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki pszennej chlebowej i zalej około pół szklanki ciepłej wody - zamieszaj i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść pozostałą mąkę chlebową i mąkę pełnoziarnistą, dodaj sól i olej, wlej rozczyn drożdżowy i mleko.
  • Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj resztę wody - w zależności od potrzeb.
  • Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na osiem części.
  • Z każdej uformuj bułkę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem posmaruj bułki odrobiną mleka.
  • Piecz około 20 minut w 190 stopniach.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Ciasto możesz przechować w lodówce i upiec bułki następnego dnia. Możesz je też zamrozić (wtedy włóż je do mrożenia od razu po wyrobieniu - nie odstawiaj go do wyrośnięcia).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!