Lubicie bułki?
A bułki pełnoziarniste też?
Od teraz możecie je przygotować sami w domu, bo mam dla Was rewelacyjny przepis :)
Bułki wychodzą przepyszne i przede wszystkim miękkie i puszyste nawet na drugi dzień (przy przechowywaniu w woreczku, aby nie obsychała).
Domowe wypieki – szczególnie bułki – mają tendencję do twardnienia, bo nie dodajemy do nich żadnych polepszaczy i spólchniaczy.
Te bułeczki są inne – na prawdę zaskoczą Was swoją teksturą.
Możecie tak jak ja zrobić sobie podłużne bułeczki na napchać je pysznymi dodatkami, albo zrobić bardziej tradycyjne okrągłe.
Z podanej porcji otrzymacie 8 bułek standardowej wielkości.
Puszyste bułki pełnoziarniste
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Ilość: 8
Składniki
- 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 250 g mąki pszennej chlebowej (ewentualnie zwykła)
- 200 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki pszennej chlebowej i zalej około pół szklanki ciepłej wody - zamieszaj i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misce umieść pozostałą mąkę chlebową i mąkę pełnoziarnistą, dodaj sól i olej, wlej rozczyn drożdżowy i mleko.
- Zacznij wyrabiać ciasto, w trakcie dodaj resztę wody - w zależności od potrzeb.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieć, a następnie podziel na osiem części.
- Z każdej uformuj bułkę, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki odrobiną mleka.
- Piecz około 20 minut w 190 stopniach.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Ciasto możesz przechować w lodówce i upiec bułki następnego dnia. Możesz je też zamrozić (wtedy włóż je do mrożenia od razu po wyrobieniu - nie odstawiaj go do wyrośnięcia).
Po włożeniu ciasta do lodówki trzeba je ponownie zagnieść, zostawić do wyrośnięcia na godzinę, podzielić i znowu zostawić do wyrośnięcia?
Ciasta normalnie nie trzymasz w lodówce, tylko ma wyrastać w temperaturze pokojowej. W lodówce trzymasz je gdy robisz wcześniej (np. wieczorem), wtedy musi się ogrzać. Ja zawsze uformowane bułeczki zostawiam na około 30 minut, aby się lekko napuszyły i dopiero wtedy je piekę.
Proszę o odpowiedź czy bułki wyjdą w położeniu z mąką a na pizze 00
Wyjdą, musisz tylko dobrać odpowiednio proporcje. Inaczej zachowuje się mąka 00 a inaczej 2000. Ilość wody nie będzie taka sama. Nie wystarczy zamiana 100g mąki pełnoziarnistej na mąkę 00. Musisz samodzielnie zmodyfikować ilości.
A czy pelnoziarnisto puls na pizze 00 będzie dobrze
super, robię zawsze podwójną porcję i mrożę je, przed zjedzeniem rozmrażam je ok. minutę w mikrofalówce i są pyszne!
Dobry pomysł na oszczędność czasu :)
I wreszcie je upiekłam. Są przepyszne :). Zdetronizowały wszystkie, które dotąd wykonałam. Dziękuję za ten przepis :).
Bułki wypiekam przynajmniej dwa razy w tygodniu. Wciąż z nowych przepisów. Tyle ich przecież :).. Pełnoziarniste też się zdarzają. Powinny częściej, bo są zdrowsze. Zatem biorę i ten przepis. Poczeka na swoją kolej na długiej liście :)..