1łyżeczkaspiruliny( lub łyżka matchy lub kilka kropel zielonego barwnika)
Instrukcja
Jak zrobić babkę waniliową dwukolorową
Masło utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą masę.
200 g masła, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
275 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masła dodaj po jednym żółtku i po każdym krótko zmiksuj.
3 żółtka
Dodaj połowę mąki, wlej mleko i zmiksuj, wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
200 ml mleka
Białka ubij na sztywno, dodaj 2-3 łyżki do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
3 białka
Dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj.
Odłóż 3-4 bardzo czubate łyżki (około 150-200 g) ciasta, dodaj do niego spirulinę/matchę/barwnik i delikatnie wymieszaj.
1 łyżeczka spiruliny
Formę do babki z kominkiem wysmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
Nałóż połowę jasnego ciasta, na niego wyłóż zieloną masę i przykryj całość resztą białego ciasta.
Włóż nóż w środek ciasta i kilkakrotnie nim poruszaj dookoła, tak aby masy się lekko zmieszały.
Piecz babkę waniliową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 50-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, przed podaniem możesz babkę polać rozpuszczoną białą czekoladą.
Jeśli przygotowujesz babkę w formie do gotowania, to w dużym garnku (w takim, w którym zmieści się cała forma i będzie go można przykryć pokrywką) zagotuj wodę - tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy na babkę.
Formę z ciastem wstaw do garnka z wodą - ja musiałam dociążyć z góry formę, bo mi pływała i chciała się przewrócić na bok.
Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz ogień na mały i gotuj babkę przez około godzinę i 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy babka jest gotowa.
Ostudź ją na kratce - z odpiętą górą i gdy będzie wystudzona ostrożnie wyjmij ją z formy na talerz.