Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Puszysty sernik na herbatnikach przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekki i puszysty sernik pieczony na herbatnikach.
4.43
z
7
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
10
minut
minut
6
hours
godz
Czas całkowity
7
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
308
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości 20/30 cm lub 24/24 cm.
- wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki
składniki na puszysty sernik
około 20
sztuk
herbatników
(na spód)
800
g
twarogu na serniki
(dobrego i tłustego - użyłam twaróg Piątnicy w wiaderku)
6
białek
(z jajek rozmiar L)
6
żółtek
200
g
cukru
(1 szklanka)
1
łyżka
cukru z wanilią
(/ ekstraktu z wanilii albo ziarenka z jednej laski wanilii)
80
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
1
budyń waniliowy
(opakowanie ok 40 g)
1,5
łyżki
mąki pszennej
200
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej i ubitej na sztywno)
Instrukcja
Jak zrobić puszysty sernik
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra-dół) i zagotuj w czajniku wodę.
Żółtka utrzyj z cukrem aż będą lekko białe i puszyste.
6 żółtek,
200 g cukru
Dodawaj po łyżce twaróg do masy jajecznej i miksuj.
800 g twarogu na serniki
Dodaj budyń, mąkę, cukier z wanilią oraz masło - zmiksuj.
1 łyżka cukru z wanilią,
1 budyń waniliowy,
1,5 łyżki mąki pszennej,
80 g masła
Białka ubij na sztywno i dodaj razem z ubitą śmietaną kremówką do masy sernikowej - wymieszaj delikatnie.
6 białek,
200 ml śmietany kremówki
Dno foremki o wielkości około 20/30 wyłóż herbatnikami.
około 20 sztuk herbatników
Na ciastka wylej masę twarogową - lej ostrożnie, żeby herbatniki nie zaczęły pływać.
Jeśli twoja forma ma odpinany rant, to owiń formę kilkakrotnie folią aluminiową.
Na dużą blachę piekarnika wstaw formę z ciastem, wlej ostrożnie gorącą wodę na dno blachy.
Piecz sernik przez około 70 minut - po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku tylko delikatnie uchyl drzwiczki.
Zostaw sernik w piekarniku do zupełnego wystudzenia.
Schłodź potem sernik w lodówce przez przynajmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
308
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
sernik na herbatnikach, sernik puszysty
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!