Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
8 jabłek
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
ok 2,5 szklanki mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 opakowania cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 20/30 cm).
Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie cukrem trzcinowym.
cynamon
Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół).
Piecz 60 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.