W tym czasie przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.
100 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do przesianej mąki dodaj suchy mak i wymieszaj.
200 g maku
Do zmiksowanych białek dodaj żółtka i zmiksuj na niskich obrotach.
6 żółtek
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Wlej rozpuszczone masło oraz kilka kropel aromatu migdałowego - jeśli używasz - krótko zmieszaj.
50 g masła, olejek migdałowy
Przelej ciasto do przygotowanej foremki (dno wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw bez papieru i bez smarowania).
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez mniej więcej 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
Jak zrobić krem z kajmakiem do ciasta
Zimny serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową (ja użyłam 200 g i krem nie był mocno słodki - jeśli lubisz słodkie ciasta, to możesz użyć więcej kajmaku).
250 g serka mascarpone, ok 200 g masy kajmakowej
Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
500 ml śmietany kremówki
Dodaj do niej serek z kajmakiem i krótko zmiksuj lub wymieszaj łopatką.
Jeśli chcesz, to możesz do kremu dodać trochę żelatyny - zalej ją zimną wodą tak aby przykryła żelatynę. Odstaw na kilka minut i gdy napęcznieje podgrzej ją krótko, aby stała się płynna. Dodaj do żelatyny łyżkę kremu i wymieszaj. Przelej żelatynę do reszty kremu i energicznie wymieszaj.
2 łyżeczki żelatyny
Ciasto krówka z makiem - złożenie
W foremce umieść spodni blat biszkopta makowego.
Nasącz go ponchem i posmaruj masą kajmakową.
250 ml wody, 2 łyżeczki cukru, ok 20 ml amaretto, ok 200 g masy kajmakowej
Wyłóż mniej więcej 2/3 kremu na biszkopt i przykryj drugim blatem.