Obydwie mąki przesiej razem przez sitko, dodaj suchy mak i wymieszaj.
75 g mąki pszennej, ok 20 g mąki ziemniaczanej, ok 15 g maku
Białka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą pianę.
3 białka, 75 g cukru
Wtedy dodaj do nich żółtka i zmiksuj na niskich obrotach, jeśli używasz olejek migdały to możesz go teraz dodać.
3 żółtka, olejek migdałowy
Dodaj porcjami mąkę z makiem i delikatnie połącz.
Przełóż masę biszkoptową do przygotowanej foremki - wyłożonej papierem do pieczenia - tylko na dnie.
Piecz biszkopt makowy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (w trybie termoobiegu) przez około 12-15 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź i wyjmij z foremki.
Jak zrobić bezę z migdałami
Białka zacznij delikatnie miksować, tak aby się lekko spieniły.
4 białka
Wtedy zacznij dodawać po trochu cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż dodasz cały cukier i białka staną się ładnie białe, gęste i lśniące.
200 g cukru
Dodaj do białek mąkę oraz ocet i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
Formę do pieczenia po biszkopcie wyłóż papierem do pieczenia (tylko na dnie, a boki zostaw puste i suche).
Wyłóż bezę do formy i rozprowadź równą warstwą.
Posyp wierzch bezy posiekanymi migdałami albo płatkami migdałowymi.
ok 50 g migdałów
Piecz bezę w 110 stopniach (termoobieg) przez około 1,5 godziny.
Upieczoną bezę ostudź i dopiero wystudzoną obetnij ostrożnie nożem po obwodzie, aby oddzielić ją od ścianek foremki.
Jak zrobić krem mascarpone do ciasta makowa chmurka
Serek mascarpone przełóż do dużej miski, dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia.
500 g serka mascarpone, ok 70 g cukru pudru
Wlej do mascarpone kremówkę i zmiksuj razem na wysokich obrotach, aż uzyskasz gęsty krem.
500 ml śmietany kremówki
Ciasto makowa chmurka złożenie
W formie ułóż na dnie biszkopt makowy - możesz go dodatkowo lekko nasączyć (np. wodą z odrobiną cukru).
Na biszkopt wyłóż masę makową i rozprowadź równą wartwą.
ok 850 g masy makowej
Na mak wyłóż krem mascarpone i wyrównaj.
Na koniec ostrożnie połóż na wierzchu bezę z migdałami pomagając sobie papierem do pieczenia (jeśli beza pęknie, to się nie martw, po złożeniu i odstaniu w lodówce będzie ok).