Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Babeczki z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne babeczki truskawkowe z kremem śmietankowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
50
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babeczki truskawkowe
ok 100
g
truskawek
1,5
szklanki
mąki pszennej
(225 g)
1
łyżeczka
proszku po pieczenia
1/4
łyżeczki
soli
1/4
szklanki
mleka
(60 ml)
110
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
1
szklanka
cukru
(200 g)
1
jajko
(rozmiar L)
2
białka
(z jajek rozmiar L)
składniki na krem śmietankowy do babeczek
250
g
serka mascarpone
(zimnego)
250
ml
śmietany kremówki
(zimnej)
2
łyżki
cukru pudru
truskawki
(do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki z truskawkami
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra/dół).
Zmiksuj truskawki na mus.
ok 100 g truskawek
W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku po pieczenia,
1/4 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj razem mus truskawkowy i mleko.
1/4 szklanki mleka
Zmiksuj cukier z jajkiem i białkami.
1 szklanka cukru,
1 jajko,
2 białka
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę, mleko i roztopione masło.
110 g masła
Przełóż ciasto do papilotek -max do wysokości 2/3, bo babeczki dość mocno rosną.
Piecz przez około 20 minut (sprawdź patyczkiem, czy są gotowe). Gotowe babeczki wystudź.
Jak zrobić krem śmietankowy do babeczek
Zmiksuj śmietanę kremówkę, dodaj do niej cukier puder i w porcjach serek mascarpone.
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
250 g serka mascarpone
Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Udekoruj świeżymi truskawkami.
truskawki
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
babeczki truskawkowe, babeczki z musem truskawkowym
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!