Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Babka dyniowa z jabłkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prostą i szybką babkę dyniową z kawałkami jabłek.
4.43
z
14
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
224
kcal
Wyposażenie
Przepis na dużą babkę - można też upiec w normalnej foremce o średnicy do 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na babkę dyniową z jabłkiem
340
g
mąki pszennej
((2 i 3/4 szklanki) )
2
łyżeczki
sody oczyszczonej
(- płaskie)
0,5
łyżeczki
soli
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1
łyżeczka
przyprawy do piernika
120
ml
oleju
120
ml
jogurtu naturalnego
(/kefiru/maślanki)
4
jajka
( - użyłam rozmiar L)
200
g
cukru
((1 szklanka) )
450
g
puree z dyni
(- odsączonego)
1
jabłko
(, lub dwa mniejsze - tak około 250 g)
składniki na lukier do babki dyniowej
100
g
cukru pudru
((trochę ponad pół szklanki))
1
łyżka
syropu klonowego
ok 2
łyżki
mleka
(do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić babkę dyniową z jabłkiami
W dużej misce umieść jajka, cukier, puree z dyni, olej oraz jogurt naturalny i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj.
120 ml oleju,
4 jajka,
200 g cukru,
450 g puree z dyni,
120 ml jogurtu naturalnego
W drugiej misce zmieszaj mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do piernika i solą.
340 g mąki pszennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie zmiksuj.
Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, a jabłko pokrój w plasterki lub niedużą kostkę.
1 jabłko
Dodaj jabłka do ciasta i wymieszaj.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Cukier puder zmieszaj z syropem klonowym i mlekiem - gotowym lukrem polej babkę.
100 g cukru pudru,
1 łyżka syropu klonowego,
ok 2 łyżki mleka
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
224
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
1.4
g
Słowo kluczowe
babka z dynią, dyniowe ciasto z jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!