Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka makowcowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną puszystą babkę drożdżową z nadzieniem z maku i bakalii.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
hours
godz
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
4
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
380
kcal
Wyposażenie
Duża forma z kominkiem do pieczenia babki.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do babki
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
90
ml
mleka
(ciepłego (nie gorącego) - u mnie 1,5%)
20
g
drożdży
(świeżych)
1
łyżeczka
cukru
(- do drożdży)
2
żółtka
(- z jajek rozmiar L)
1
jajko
( rozmiar L)
50
g
cukru
((1/4 szklanki))
50
g
masła
(miękkiego)
składniki na masę makową do babki
200
g
maku
(mielonego )
70
g
cukru
((1/3 szklanki) )
2
białka
1
garść
orzechów
(posiekanych )
1
garść
rodzynek
((nie dawałam ze względu na syna ;)))
skórka pomarańczowa itp.
aromat migdałowy
( - opcjonalnie - ja lubię :D)
składniki na polewę czekoladową do babki
100
g
gorzkiej czekolady
75
ml
śmietany kremówki
1
łyżka
miodu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do babki
W miseczce rozdrobnij drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą.
20 g drożdży,
1 łyżeczka cukru
Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką i odstaw aż drożdże zaczną pracować.
90 ml mleka
W misie miksera umieść mąkę, resztę cukru, żółtka, jajko oraz miękkie masło.
250 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 jajko,
50 g cukru,
50 g masła
Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto - będzie dość gęste.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masę makową.
Jak zrobić masę makową do babki
Mielony mak zalej wrzącą wodą i odstaw na około pól godziny.
200 g maku
Gęste sito wyłóż gazą albo pieluchą tetrową i przelej przez nie mak z wodą, dodatkowo odciśnij mak z nadmiaru wody.
Dodaj do maku cukier oraz bakalie wg uznania - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową.
70 g cukru,
1 garść orzechów,
1 garść rodzynek,
skórka pomarańczowa itp.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
2 białka
Dodaj białka do maku i delikatnie wymieszaj - jeśli lubisz to dodaj aromat.
aromat migdałowy
Babki z makiem - wykonanie
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie krótko zagnieć.
Wyłóż na posypany mąką blat i rozwałkuj na cienki placek.
Posmaruj wierzch ciasta masą makową - zostawiając puste dłuższe brzegi.
Zwiń ciasto wzdłuż długiego boku.
Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Włóż do formy ciasto i połącz końcówki.
Przykryj formę z ciastem ściereczką i odstaw na około pół godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb termoobieg).
Piecz babkę przez około 30-40 minut - aż będzie ładnie rumiana.
Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożniej przełóż ciasto na talerz.
Jak zrobić polewę czekoladową
W rondelku rozgrzej śmietanę kremówkę, gdy będzie gorąca dodaj połamaną czekoladę.
75 ml śmietany kremówki,
100 g gorzkiej czekolady
Mieszaj aż czekolada się ładnie rozpuści.
Dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.
1 łyżka miodu
Posmaruj polewą wierzch babki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
380
kcal
Weglowodany:
32
g
Protein:
17
g
Tłuszcz:
19
g
Słowa kluczowe
babka z makiem, drożdżówka z makiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!