Jak zrobić babkę waniliowo-karmelową krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Włącz piekarnik na grzanie góra-dół na 180℃ albo na termoobieg i temperaturę 170℃.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Zmieszaj razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 - ucieranie masła
Masło przełóż do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
170 g masła, 200 g cukru pudru, 15 g cukru waniliowego
Miksuj na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i masło będzie miało blady kolor.
Krok 3 - przygotowanie ciasta na babkę
Do utartego masła dodaj pojedynczo po jednym jajku i łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia - zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia.
3 jajka
Gdy dodasz już wszystkie jajka wsyp około połowę pozostałej mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach.
Wlej mleko i zmiksuj krótko.
120 ml mleka
Wsyp pozostałą mąkę i zmiksuj krótko - skończ miksowanie, gdy widać jeszcze resztki mąki na obrzeżach miski.
Wtedy przemieszaj już tylko masę łyżką.
Krok 4 - przygotowanie karmelowego ciasta
Do mniejszej miski odłóż około ⅓ ciasta.
Dodaj do odłożonego ciasta masę kajmakową.
100 g kajmaku
Zmiksuj lub wymieszaj ciasto z masą kajmakową.
Krok 5 - nakładanie ciasta do foremki
Do przygotowanej foremki nałóż na dno część ciasta waniliowego. Na niego wyłóż mniej więcej połowę ciasta karmelowego.
Wyłóż resztę ciasta waniliowego oraz resztę ciasta karmelowego.
Przemieszaj dodatkowo warstwy ciasta łyżką.
Krok 6 - pieczenie babki karmelowej
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę lekko ostudź i wtedy wyjmij ją z formy.