Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Bezy cynamonowe ze śliwkami i kremem przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, jesienne bezy z cynamonowym kremem i karmelizowanymi śliwkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
30
minuty
minut
Rodzaj
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
5
Kalorie
406
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cynamonowe bezy
150
ml
białek
(z około 4 jajek L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
1
łyżeczka
soku z cytryny
0,5
łyżeczki
cynamonu
składniki na krem cynamonowy
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
1-2
łyżki
cukru pudru
(do smaku)
0,5
łyżeczki
cynamonu
składniki na karmelizowane śliwki
ok 250
g
śliwek
15
g
masła
(1 łyżka)
ok. 25
g
cukru
(1-2 łyżki - zależnie od słodkości owoców)
Instrukcja
Jak zrobić cynamonowe bezy ze śliwkami krok po kroku
Przygotowanie bez z cynamonem
Rozgrzej piekarnik do 150℃ w trybie termoobiegu.
Białka przelej do większej miski i dodaj sok z cytryny.
150 ml białek,
1 łyżeczka soku z cytryny
Zacznij miksować białka aby się delikatnie spieniły.
Dodaj porcjami cukier i miksuj na wysokich obrotach, aż cukier się dobrze rozpuści, a białka nabiorą dużej gęstości i zrobią się białe.
200 g cukru
Do ubitych białek dodaj cynamon i delikatnie przemieszaj łopatką.
0,5 łyżeczki cynamonu
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia - posmaruj od spodu rogi papieru odrobiną bezy i przyklej tak papier do blaszki.
Nałóż na blachę porcje bezy - ja zrobiłam 5 średnich bez.
Wstaw bezy do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 100 stopni.
Piecz bezy przez około 50 minut, a po upieczeniu ostudź.
Przygotowanie karmelizowanych śliwek do bez
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce w większe kawałki.
ok 250 g śliwek
Przełóż owoce na patelnię, dodaj masło oraz cukier.
15 g masła,
ok. 25 g cukru
Podgrzej śliwki aż zmiękną i puszczą sok - wtedy je ostudź.
Przygotowanie kremu cynamonowego do bez
Zimną śmietanę kremówkę przelej do wysokiej miski i dodaj cukier puder.
250 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru
Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
Dodaj cynamon i krótko zmiksuj.
0,5 łyżeczki cynamonu
Składanie deseru bezowego ze śliwkami
Bezę ułóż na talerzyku i nałóż na jej wierzch trochę kremu cynamonowego.
Nałóż na krem ostudzone śliwki.
Jeśli lubisz to możesz również dodatkowo posypać wierzch śliwek płatkami migdałowymi :)
Film
https://www.youtube.com/shorts/EUZe0Ry9jXU
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
406
kcal
Weglowodany:
102
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
bezy z owocami, deser z bezami, jesienne bezy
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!