W misce umieść suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki masło i jajko.
225 g masła, 125 g cukru pudru, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 1 jajko
Jeśli używasz aromaty, to też je dodaj do ciasta.
kilka kropel aromatu waniliowego, kilka kropel aromatu migdałowego
Całość posiekaj tworząc kruszonkę.
Szybko zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej 30 minut.
Po schłodzeniu odrywaj od ciasta mniejsze kawałki i roluj je na blacie posypanym mąką w cienki wałek (cieńszy niż palec), potnij ciast na mniejsze kawałki, w każdy wetknij na końcu pół migdała (trzeba go lekko wbić w ciasto, inaczej może odpadać po upieczeniu).
około 100 g migdałów
Blachę z ciastkami przykryj folią i wystaw na balkon na około pół godziny (lub schowaj do lodówki - jeśli się zmieści).
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 200 stopni).
Piecz ciasteczka przez około 10 minut - aż będę ładnie rumiane.
Po upieczeniu przestudź.
Słowo kluczowe ciastka migdałowe, ciastka na halloween