Twaróg zmiel albo rozdrobnij widelcem, dodaj resztę składników i wyrób ciasto - jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać trochę więcej śmietany albo zimnej wody.
250 g twarogu, 450 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru waniliowego
Rozwałkuj po kawałkach na grubość około 0,5cm i wycinaj foremkami ciasteczka (dla leniwych - można pokroić ciasto w paseczki lub na kwadraty i takie ułożyć na blaszce).
Ciastka posmaruj roztrzepanym widelcem białkiem i posyp cukrem kryształem.
1 białko
Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez około 15 minut (do zrumienienia).
Uwagi
Część ciasta możesz rozwałkować cieniej i zrobić podwójne ciasteczka z marmoladą :) Trzeba do tego wyciąć po dwa takie same kształty, w jednym z nich wycinamy środek (np. kieliszkiem). Teraz całe ciasto posmaruj marmoladą, albo np. nutellą (omijaj tylko brzegi ciastka). Na wierzchu połóż ciastko z wycięciem i sklej oba brzegami (jeśli nie chcę się kleić, to można posmarować je odrobiną białka). Gotowe :) można piec :)