Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Ciasto drożdżowe z rabarbarem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe ciasto z rabarbarem i chrupiącą słodką kruszonką.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
1
hour
godz
20
minut
minut
Czas całkowity
2
hours
godz
40
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
14
Wyposażenie
Tortownica o średnicy 26 cm, albo prostokątna foremka około 24/24 cm.
Ja piekłam w długiej foremce 10/30 cm i ciasto ledwo się zmieściło.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe
20
g
świeżych drożdży
1
łyżeczka
cukru
200
ml
mleka
(letniego)
500
g
mąki pszennej
2
żółtka
(z jajek rozmiar L)
1
jajko
(rozmiar L)
60
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego)
150
g
cukru
1
łyżeczka
cynamonu
składniki na rabarbar:
400
g
rabarbaru
((mniej więcej 4 duże łodygi))
30
g
cukru
((czubata łyżka))
1
łyżeczka
cynamonu
składniki na kruszonkę do drożdżówki
6
łyżek
masła
6
łyżek
mąki pszennej
4
łyżki
cukru
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 1 cm, dodaj do niego cukier i cynamon, wymieszaj i odstaw.
400 g rabarbaru,
30 g cukru,
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko, zamieszaj. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
200 ml mleka
W dużej misce umieść mąkę, żółtka, jajko, cukier, rozpuszczone masło i cynamon.
500 g mąki pszennej,
2 żółtka,
1 jajko,
60 g masła,
1 łyżeczka cynamonu
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagnieć, dodaj do niego połowę rabarbaru i zagnieć razem.
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Na wierzch wyłóż pozostały rabarbar.
Składniki kruszonki zagnieć razem i wyłóż na rabarbar.
6 łyżek masła,
6 łyżek mąki pszennej,
4 łyżki cukru
Wstaw ciasto do zimnego piekarnika, włącz piekarnik i nastaw temperaturę na 170 stopni (z termoobiegiem).
Piecz około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z rabarbarem i kruszonką, drożdżówka z rabarbarem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!