Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 180 g cukru
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z rozpuszczonym masłem - miksuj na niskich obrotach, aby za bardzo nie rozbić jajek.
200 g masła
Dodaj mak i wymieszaj.
3 łyżki maku
Porzeczki zmieszaj z 2 łyżkami mąki, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
200 g czerwonej porzeczki, 2 łyżki mąki pszennej
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka (ja po godzinie przełączyłam piekarnik na pieczenie tylko dołu i podpiekłam ciasto przez 10 minut).
Ciasto ostudź.
Możesz polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody z sokiem cytrynowym, albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.