Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem
Porzeczki królują teraz na moim ryneczku – wszystkie jej odmiany – czerwone, białe i czarne (moje ulubione).
Dziś chciałam się podzielić przepisem na proste ciasto z makiem i czerwonymi porzeczkami.
Ciasto jest bardzo smaczne, a na dodatek świetnie wygląda – białe piegowate ciasto z czerwonymi kropkami z porzeczek – bajka :)
Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka (trochę zmieniłam sposób wykonania).
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem – przepis do druku

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem
Składniki
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki maku
- 300 g mąki + 2 łyżki (do oprószenia porzeczek)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g obranej , umytej porzeczki
Instrukcja
- Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i daj do masy jajecznej na zmianę z rozpuszczonym masłem.
- Dodaj mak i wymieszaj.
- Porzeczki zmieszaj z 2 łyżkami mąki, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka (ja po godzinie przełączyłam piekarnik na pieczenie tylko dołu i podpiekłam ciasto przez 10 minut).
- Ciasto ostudź.
- Możesz polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody z sokiem cytrynowym, albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Ciasto wyszło super wspaniały przepis u mnie po ok 50 minutach było gotowe jak wbilam patyczek
super !
Ale fajnie wygląda tak letnio i orzeźwiająco :D Pyszności!