Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem

Porzeczki królują teraz na moim ryneczku – wszystkie jej odmiany – czerwone, białe i czarne (moje ulubione).

Dziś chciałam się podzielić przepisem na proste ciasto z makiem i czerwonymi porzeczkami.

Ciasto jest bardzo smaczne, a na dodatek świetnie wygląda – białe piegowate ciasto z czerwonymi kropkami z porzeczek – bajka :)

Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka (trochę zmieniłam sposób wykonania).

z porzeczkami i makiem4

z porzeczkami i makiem3

z porzeczkami i makiem1

z porzeczkami i makiem2

 

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem – przepis do druku

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i daj do masy jajecznej na zmianę z rozpuszczonym masłem.
  • Dodaj mak i wymieszaj.
  • Porzeczki zmieszaj z 2 łyżkami mąki, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka (ja po godzinie przełączyłam piekarnik na pieczenie tylko dołu i podpiekłam ciasto przez 10 minut).
  • Ciasto ostudź.
  • Możesz polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody z sokiem cytrynowym, albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Notatki

Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!