Przepis na proste ciasto z porzeczkami i z makiem
Porzeczki królują teraz na moim ryneczku – wszystkie jej odmiany – czerwone, białe i czarne (moje ulubione).
Dziś chciałam się podzielić przepisem na proste ciasto z makiem i czerwonymi porzeczkami.
Ciasto jest bardzo smaczne, a na dodatek świetnie wygląda – białe piegowate ciasto z czerwonymi kropkami z porzeczek – bajka :)
Przepis znalazłam na blogu Mała Cukierenka (trochę zmieniłam sposób wykonania).
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem – przepis do druku

Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem
Przepis na proste i pyszne ciasto z porzeczkami i suchym makiem.
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia o długości około 27-30 cm.
Składniki
- 200 g masła - rozpuszczonego i przestudzonego
- 180 g cukru - niepełna szklanka
- 1 opakowanie cukru waniliowego - lub 1 łyżka
- 4 jajka rozmiar L
- 3 łyżki maku - suchego
- 300 g mąki pszennej - 2 szklanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czerwonej porzeczki - obranej, umytej
- 2 łyżki mąki pszennej do porzeczek
Instrukcja
- Zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 180 g cukru
- Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.300 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj mąkę do masy jajecznej na zmianę z rozpuszczonym masłem - miksuj na niskich obrotach, aby za bardzo nie rozbić jajek.200 g masła
- Dodaj mak i wymieszaj.3 łyżki maku
- Porzeczki zmieszaj z 2 łyżkami mąki, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką.200 g czerwonej porzeczki, 2 łyżki mąki pszennej
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka (ja po godzinie przełączyłam piekarnik na pieczenie tylko dołu i podpiekłam ciasto przez 10 minut).
- Ciasto ostudź.
- Możesz polać je lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody z sokiem cytrynowym, albo po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Notatki
Przepis na foremkę keksową o długości około 30 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!