Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ciasto z kremem mlecznym przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na proste i jednocześnie efektowne z ciasto z mlekiem w proszku ze świeżymi owocami i galaretką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
Czas gotowania
12
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
12
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
168
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta
2
białka
(z jajek L)
2
żółtka
50
g
cukru
(¼ szklanki)
50
g
mąki pszennej
(⅓ szklanki)
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
składniki na krem mleczny
200
g
masła
(miękkiego)
120
ml
mleka
50
g
cukru
(¼ szklanki)
1
łyżka
cukru waniliowego
200
g
pełnego mleka w proszku
(2 szklanki)
składniki na wierzch ciasta
ok. 500
g
truskawek
2
opakowania
galaretki truskawkowej
1
litr
wody
(wrzącej)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z kremem mlecznym krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Włącz piekarnik na 180℃ w trybie góra/dół.
Przesiej przez sitko obydwie mąki na biszkopt.
50 g mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotuj galaretki - rozpuść je we wrzącej wodzie i odstaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
2 opakowania galaretki truskawkowej,
1 litr wody
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki.
ok. 500 g truskawek
Krok 2 - przygotowanie biszkopta
Białka zmiksuj razem z cukrem.
2 białka,
50 g cukru
Miksuj aż białka staną się białe i gęste.
Dodaj wtedy żółtka i krótko i delikatnie połącz na niskich obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
2 żółtka
Dodaj przesiane mąki i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i rozprowadź równą warstwą.
Piecz biszkopt przez około 12 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu dobrze go wystudź.
Krok 3 - przygotowanie kremu mlecznego
Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i cukier waniliowy - zagotuj do momentu rozpuszczenia cukru. Zostaw do ostudzenia do temperatury pokojowej.
120 ml mleka,
50 g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
Miękkie masło przełóż do misy miksera i zmiksuj na wysokich obrotach.
200 g masła
Miksuj przez kilka minut, aż masło się napuszy i nabierze jasnej barwy.
Wtedy zacznij dodawać na zmianę po trochu przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
200 g pełnego mleka w proszku
Gdy dodasz całe mleko przemieszaj na koniec cały krem łopatką.
Krok 4 - złożenie ciasta
Jeśli lubisz wilgotne biszkopty, to możesz teraz dodatkowo nasączyć biszkopt - np. lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny.
Wyłóż na biszkopt w formie krem mleczny i rozprowadź równą warstwą.
Wyłóż na krem truskawki i delikatnie je dociśnij do kremu.
Tężejącą galaretką wylej na wierzch truskawek.
Schowaj ciasto do lodówki na około 2 godziny, tak aby galaretka do końca stężała.
Wyjmij ciasto z lodówki około pół godziny wcześniej przed podaniem, tak aby krem lekko się ogrzał i zmiękł.
Film
https://www.youtube.com/shorts/75S1RUA7wk0
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
168
kcal
Weglowodany:
17
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
biszkopt z galaretką i owocami, ciasto z mlekiem w proszku
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!