Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowe ciasto z rabarbarem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste czekoladowe ciasto z dodatkiem rabarbaru i z kruszonką.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Calories
320
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto:
225
g
mąki pszennej
((1,5 szklanki) )
2
łyżki
mąki ziemniaczanej
( - lekko czubate)
2
łyżki
gorzkiego kakao
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
6
białek
(- z jajek rozmiar L)
6
żółtek
1
szklanka
oleju
trochę
aromatu migdałowego
(opcjonalnie)
ok 700
g
owoców
( - ja użyłam 500 g pokrojonego rabarbaru i 200 g truskawek)
składniki na kruszonkę do ciasta
150
g
mąki pszennej
((1 szklanka) )
100
g
cukru
((pół szklanki) )
100
g
masła
aromat migdałowy
(opcjonalnie trochę )
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Białka ubij z cukrem na gęstą, puszystą i lśniącą masę.
6 białek,
150 g cukru
W misce połącz razem mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
225 g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do białek dodaj żółtka i zmiksuj je na niskich obrotach.
6 żółtek
Jeśli lubisz to dodaj trochę aromatu migdałowego.
trochę aromatu migdałowego
Dodawaj zmieszaną mąkę na zmianę z olejem - nie miksuj zbyt długo.
1 szklanka oleju
Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar lub inne owoce.
ok 700 g owoców
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
150 g mąki pszennej,
100 g cukru,
100 g masła,
aromat migdałowy
Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
320
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
19
g
Błonnik:
1.5
g
Słowo kluczowe
ciasto z rabarbarem, czekoladowe ciasto z kruszonką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!