Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Czekoladowy piernik z powidłami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na prosty i szybki piernik czekoladowy ze śliwkowymi powidłami.
5
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
11
Kalorie
303
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o długości około 30 cm.
Można użyć mniejszą, aby otrzymać wyższe ciasto - wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na czekoladowy piernik z powidłami
100
g
masła
100
g
gorzkiej czekolady
ok 280
g
powideł śliwkowych
(- 1 standardowy słoiczek)
100
g
cukru
(- pół szklanki - lub do smaku)
3
jajka
(rozmiar L)
150
g
mąki pszennej
(- 1 szklanka)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
składniki na polewę czekoladową do piernika
100
ml
śmietany kremówki
(- użyłam 30%)
100
g
gorzkiej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić piernik czekoladowy
W większym garnku rozpuść masło razem z połamaną czekoladą - mieszaj do połączenia. Zdejmij z ognia.
100 g masła,
100 g gorzkiej czekolady
Dodaj powidła i wymieszaj.
ok 280 g powideł śliwkowych
Dodaj cukier i wymieszaj.
100 g cukru
Dodaj pojedynczo jajka i po każdym dokładnie zmieszaj.
3 jajka
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika - wymieszaj łyżką.
150 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto piernikowe ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na piernik
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę - gdy będzie mocno ciepła dodaj co niej połamaną czekoladę.
100 ml śmietany kremówki
Mieszaj aż czekolada się rozpuści.
100 g gorzkiej czekolady
Ostudź polewę i gdy lekko zgęstnieje posmaruj nią wierzch ciasta.
Możesz też użyć tu mleczną czekoladę, tylko ją rozpuść w mniejszej ilości kremówki - użyj maksymalnie 75 ml.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
303
kcal
Weglowodany:
36
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
czekoladowy piernik, piernik z czekoladą, piernik z powidłami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!