Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Drożdżowe ślimaczki z żurawiną przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne i puszyste drożdżowe bułeczki z żurawiną i pomarańczą.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
25
minut
minut
2
hours
godz
Czas całkowity
2
hours
godz
45
minut
minut
Danie
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
8
Kalorie
344
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do drożdżówek
15
g
drożdży
(świeżych (lub opakowanie suszonych))
1
łyżeczka
cukru
(- do drożdży)
70
ml
mleka
(letniego (trochę ponad 1/3 szklanki))
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
250
g
mąki pszennej
(- 1 i 2/3 szklanki)
1
jajko
(użyłam rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego - może też być olej)
25
g
żurawiny
(suszonej, posiekanej - u mnie mała garstka)
1
łyżeczka
skórki pomarańczowej
składniki na nadzienie do ślimaczków
3
łyżki
masła
(rozpuszczonego)
50
g
cukru trzcinowego
(- 1/4 szklanki)
1
łyżeczka
cynamonu
1
łyżeczka
skórki pomarańczowej
około 50
g
żurawiny
(suszonej, posiekanej)
składniki na lukier do drożdżówek
100
g
cukru pudru
(- 2/3 szklanki)
2-3
łyżki
mleka
(lub do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z żurawinami
Drożdże rozkrusz i dodaj z łyżeczką cukru do letniego mleka - dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na około 20 minut.
15 g drożdży,
70 ml mleka,
1 łyżeczka cukru
W dużej misie umieść mąkę, resztę cukru, masło, jajko, żurawinę oraz skórkę pomarańczową.
50 g cukru,
250 g mąki pszennej,
1 jajko,
50 g masła,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej,
25 g żurawiny
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je na posypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj ciasto na cienki blat o grubości około 0,5 cm.
Posmaruj wierzch ciasta rozpuszczonym masłem.
3 łyżki masła
Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i skórką pomarańczową i posyp nim wierzch ciasta.
50 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Na koniec posyp wierzch posiekaną żurawiną.
około 50 g żurawiny
Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
Potnij ciasto na 8 kawałków i ułóż je w formie do pieczenia (takiej około 26 cm średnicy), albo na blaszce do pieczenia.
Przykryj bułeczki folią lub ściereczką i odstaw na pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Piecz bułeczki przez około 20-25 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu ślimaczki ostudź.
Aby przygotować lukier wsyp cukier puder do miseczki i dodawaj do niego stopniowo mleko ciągle mieszając.
100 g cukru pudru,
2-3 łyżki mleka
Posmaruj lukrem wierzch bułeczek.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
344
kcal
Weglowodany:
53
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
bułeczki z żurawinami, drożdżówki pomarańczowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!