Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Dyniowe ciasto z serkiem przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie wilgotne ciasto z dynią i twarożkiem śmietankowym pieczone z maślaną kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
378
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 23 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na warstwę twarożkową
200
g
serka
(śmietankowego)
2
łyżki
cukru pudru
(lub do smaku)
składniki na ciasto dyniowe
350
g
mąki pszennej
(2⅓ szklanki)
200
g
cukru
(trzcinowego - 1 szklanka)
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
cynamonu
0,5
łyżeczki
gałki muszkatołowej
0,5
łyżeczki
soli
(opcjonalnie)
300
g
puree z dyni
2
jajka
(rozmiar L)
120
ml
oleju
składniki na kruszonkę do ciasta dyniowego
100
g
mąki pszennej
(⅔ szklanki)
80
g
cukru
(trzcinowego - troszkę ponad ⅓ szklanki)
60
g
masła
0,5
łyżeczki
cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto dyniowe z serkiem krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Zmieszaj serek z cukrem pudrem na gładką masę.
200 g serka,
2 łyżki cukru pudru
Krok 2 - jak zrobić dyniowe ciasto
W większej misie umieść suche składniki na ciasto i wymieszaj.
350 g mąki pszennej,
200 g cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
0,5 łyżeczki soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki na ciasto.
300 g puree z dyni,
2 jajka,
120 ml oleju
Przelej mokre składniki do suchych.
Wymieszaj je razem na jednolite ciasto - możesz to zrobić łyżką - ciasto będzie dość gęste.
Przełóż do formy około połowę ciasta i rozprowadź równą warstwą.
Wyłóż na ciasto masę twarożkową i rozsmaruj.
Nałóż resztę ciasta, tak aby zakryć twarożek.
Krok 3 - jak zrobić kruszonkę do ciasta dyniowego
Składniki na kruszonkę umieść w miseczce i zagnieć widelcem lub palcami na sypką, grudkowatą masę.
100 g mąki pszennej,
80 g cukru,
60 g masła,
0,5 łyżeczki cynamonu
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Krok 4 - jak piec ciasto dyniowe z serkiem
Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto przestudź.
Film
https://www.youtube.com/shorts/QKI8dlYvdtY
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do wykonania przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
378
kcal
Weglowodany:
56
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
15
g
Słowo kluczowe
ciasto z dynią i twarożkiem, dyniowe ciasto z kruszonką, wilgotne jesienne ciasto dyniowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!