W tym czasie przesiej przez sito i zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1.5 łyżki przyprawy do piernika, 10 g gorzkiego kakao
Śliwki i orzechy pokrój na drobniejsze kawałki.
50 g orzechów włoskich, 50 g suszonych śliwek
Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i po każdym krótko miksuj.
3 żółtka
Dodaj powoli miód.
200 g miodu
Dodaj w dwóch porcjach suche składniki i zmiksuj do połączenia.
Jeśli chcesz to dodaj trochę powideł śliwkowych.
kilka łyżek powideł śliwkowych
Białka ubij aż będą sztywne, dodaj w dwóch porcjach do ciasta i delikatnie wymieszaj.
3 białka
Dodaj posiekane bakalie i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do długiej formy keksowej (około 30 cm).
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Masło i mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
50 ml mleka, 50 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
Posmaruj polewą ciasto.
Uwagi
Ciasto jest raczej z gatunku suchawych - jeśli wolisz wilgotniejsze ciasta, to przed dodaniem piany z białek dodaj do ciasta około 0,5 szklanki mleka albo powideł śliwkowych.