Jak zrobić jabłecznik z połówkami jabłek krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
6- 8 jabłek
Krok 2 - przygotuj ciasto na szarlotkę
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto - jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dodaj trochę więcej mąki.
ok 375 g mąki pszennej, 250 g masła, 200 g waniliowego serka homogenizowanego, 100 g cukru pudru, ok 30 g cukru wanilinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeśli ci wygodnie to możesz ciasto wyłożyć na blat kuchenny i tam je zagnieść.
Podziel ciasto na dwie części - jedną nieco większą od drugiej.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj mniejszy kawałek ciasta - w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką.
Wyłóż ciasto do formy i dokładnie wylep całe dno.
Ja dodatkowo posypuję ciasto odrobiną mąki ziemniaczanej, aby wchłaniała ewentualne soki z jabłek.
Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem.
cynamon
Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą.
Ostrożnie umieść ciasto na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
Ciasto możesz dodatkowo nakłuć w kilku miejscami widelcem i wstawić do piekarnika.
Piecz szarlotkę około 60 minut.
Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.Zobacz ewentualne wskazówki pod przepisem. Moje jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały niecały kilogram - w sumie zmieściło się mi 12 dużych połówek.