około 1,4kgjabłek(prażonych (u mnie to były dwa standardowe słoiki))
3łyżeczkiżelatyny((jeśli jabłka są mocno luźne, to możesz dać łyżeczkę więcej))
100mlwody
dodatkowe składniki do ciasta
około 480gherbatników (- około 80 sztuk)
1puszka masy kajmakowej
1garść migdałów(siekanych - do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić jabłecznik bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj masę grysikową - mleko zagotuj z kaszą manną i gotuj aż masa zgęstnieje - będzie to mniej więcej konsystencja luźnego budyniu. Gotową kaszę odstaw do wystudzenia - najlepiej w temperaturze pokojowej.
1 litr mleka, 100 g kaszy manny
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na białą i puszystą masę - miksuj długo - aż masło zwiększy swoją objętość i nabierze prawie białego, bladego koloru.
200 g masła, 65 g cukru pudru
Dodaj do masła zmielone migdały oraz po łyżce kaszę manną - miksuj krótko do połączenia składników.
25 g mielonych migdałów
Jeśli krem jest dla ciebie za mało słodki, to możesz dodać więcej cukru pudru.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia a następnie podgrzej.
3 łyżeczki żelatyny
Dodaj do żelatyny trochę prażonych jabłek i wymieszaj - przelej całość do reszty jabłek i energicznie wymieszaj.
około 1,4 kg jabłek
Na dno formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż warstwę herbatników (u mnie wychodziło około 20 herbatników na warstwę).
około 480 g herbatników
Na herbatniki wyłóż połowę masy grysikowej, a na nią znowu herbatniki.
Wyłóż jabłka i wyrównaj powierzchnię.
Na jabłka wyłóż znowu herbatniki, potem resztę kremu grysikowego, herbatniki i masę kajmakową.