Białka zmiksuj z cukrem na białą, gęstą i puszystą masę - ja miksuję je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
2 białka, 50 g cukru
Dodaj do ubitych białek żółtka i albo zmiksuj na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia), albo wymieszaj delikatnie łyżką.
2 żółtka
Wsyp przesiane mąki i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt ostudź.
Krok 2 - przygotuj krem mascarpone
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - do rondelka wlej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze ułóż metalową albo żaroodporną miseczkę i wsyp do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę, aż się rozpuści.
50 g białej czekolady
Zdejmij miskę z czekoladą z rondelka i odstaw na około 10 minut do ostudzenia.
Serek mascarpone przełóż do miski do miksowania.
250 g serka mascarpone
Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem - do połączenia.
Krem wyłóż na biszkopt (możesz go wcześniej delikatnie nasączyć wodą z cukrem, albo słabą herbatą) i wyrównaj.
Schowaj formę z ciastem do lodówki.
Krok 3 - przygotuj nadzienie z jabłek
Jabłka przełóż do miski.
1 słoik jabłek prażonych Helcom
Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
1 opakowanie galaretki, 200 ml wrzącej wody
Łyżkę jabłek dodaj do rozpuszczonej, gorącej galaretki i wymieszaj.
Przelej galaretkę do reszty jabłek i wymieszaj razem.
Przełóż jabłka formy z ciastem.
Schowaj do lodówki na przynajmniej 4 godziny - tak aby jabłka stężały.
Krok 4 - przygotuj bitą śmietanę
Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę - ja miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch jabłek i wyrównaj.
Jeśli chcesz to możesz zrobić dekoracyjne żłobienie na bitej śmietanie - możesz ją też fantazyjnie przemieszać łyżką.
Na koniec wsyp na drobne sitko trochę cynamonu i posyp po wierzchu jabłecznika.