Kremowy jabłecznik na biszkopcie

Zaktualizowany: 2024 26 kwietnia
biszkoptowy kremowy jabłecznik z mascarpone i białą czekoladą

Przepis na jabłecznik na biszkopcie z mascarpone i bitą śmietaną

wpis sponsorowany

Zapraszam dziś na pyszny i wyjątkowy kremowy jabłecznik. To ciasto z jabłkami przygotowałam na lekkim biszkopcie, a krem mascarpone z białą czekoladą oraz bita śmietana dodały mu nie tylko wspaniałego smaku, ale również pięknego wyglądu. Jabłecznik w takiej odsłonie możesz podać nawet na specjalne okazje takie jak rodzinne uroczystości czy też święta. Sprawdź mój przepis i zobacz jak zrobić ciasto z jabłkami i mascarpone.

kremowy jabłecznik z bitą śmietaną

Kremowy jabłecznik przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jabłecznik z mascarpone i bitą śmietaną

Lekki kremowy jabłecznik na biszkopcie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na smakowite ciasto z jabłkami na biszkopcie, z kremem mascarpone i bitą śmietaną.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 10 minut
4 hours
Czas całkowity 4 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 204 kcal
Wyposażenie
  • Okrągła forma do pieczenia o średnicy około 22 cm
Składniki

składniki na biszkopt

składniki na krem mascarpone

składniki na warstwę jabłkową

  • 1 słoik jabłek prażonych Helcom (790 g)
  • 1 opakowanie galaretki (jasnej – użyłam bezbarwną)
  • 200 ml wrzącej wody

składniki na bitą śmietanę

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik z kremem krok po kroku

    Krok 1 – przygotuj biszkopt

    • Przesiej przez sitko obydwie mąki.
      50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      przesiewanie mąki przez sitko
    • Białka zmiksuj z cukrem na białą, gęstą i puszystą masę – ja miksuję je razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
      2 białka, 50 g cukru
      jak zrobić biszkopt do jabłecznika
    • Dodaj do ubitych białek żółtka i albo zmiksuj na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia), albo wymieszaj delikatnie łyżką.
      2 żółtka
      dodawanie żółtek do biszkoptu
    • Wsyp przesiane mąki i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj.
      dodawanie mąki do biszkoptu
    • Formę do pieczenia wyłóż na dnie papierem do pieczenia.
    • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
      wykładanie biszkoptu do formy do pieczenia
    • Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 10 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu biszkopt ostudź.

    Krok 2 – przygotuj krem mascarpone

    • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – do rondelka wlej na dno trochę wody i wstaw ją do gotowania. Na górze ułóż metalową albo żaroodporną miseczkę i wsyp do niej połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak czekoladę, aż się rozpuści.
      50 g białej czekolady
    • Zdejmij miskę z czekoladą z rondelka i odstaw na około 10 minut do ostudzenia.
    • Serek mascarpone przełóż do miski do miksowania.
      250 g serka mascarpone
    • Dodaj przestudzoną czekoladę i zmiksuj razem – do połączenia.
      jak przygotować krem mascarpone do jabłecznika
    • Krem wyłóż na biszkopt (możesz go wcześniej delikatnie nasączyć wodą z cukrem, albo słabą herbatą) i wyrównaj.
      wykładanie kremu mascarpone na jabłecznik
    • Schowaj formę z ciastem do lodówki.

    Krok 3 – przygotuj nadzienie z jabłek

    • Jabłka przełóż do miski.
      1 słoik jabłek prażonych Helcom
    • Galaretkę rozpuść we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszaj.
      1 opakowanie galaretki, 200 ml wrzącej wody
      przygotowanie galaretki do jabłek
    • Łyżkę jabłek dodaj do rozpuszczonej, gorącej galaretki i wymieszaj.
      mieszanie jabłek z galaretką
    • Przelej galaretkę do reszty jabłek i wymieszaj razem.
      mieszanie prażonych jabłek z galaretką
    • Przełóż jabłka formy z ciastem.
      wykładanie jabłek na ciasto
    • Schowaj do lodówki na przynajmniej 4 godziny – tak aby jabłka stężały.

    Krok 4 – przygotuj bitą śmietanę

    • Zimną kremówkę zmiksuj razem z cukrem pudrem na gęstą bitą śmietanę – ja miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
      250 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru
      jak zrobić krem mascarpone do babeczek
    • Gotową bitą śmietanę wyłóż na wierzch jabłek i wyrównaj.
      nakładanie bitej śmietany na jabłecznik
    • Jeśli chcesz to możesz zrobić dekoracyjne żłobienie na bitej śmietanie – możesz ją też fantazyjnie przemieszać łyżką.
      dekorowanie jabłecznika bitą śmietaną
    • Na koniec wsyp na drobne sitko trochę cynamonu i posyp po wierzchu jabłecznika.
      cynamon
      posypywanie jabłecznika cynamonem
    • Ciasto przechowuj w lodówce.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 204kcalWeglowodany: 22gBiałko: 2gTłuszcz: 12g
    Słowa kluczowe ciasto z jabłkami i mascarpone, jabłecznik z biszkoptem
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ciasto z jabłkami i mascarpone

    Jabłecznik z bitą śmietaną – uwagi

    Moje dzisiejsze ciasto przygotowałam z pysznymi prażonymi jabłkami od Helcom. A to wszystko w ramach akcji „Życie ma smak”. Na stronie akcji możemy przeczytać, że „celem akcji jest zapisywanie wspomnień w postaci kulinarnych przepisów. Bo nasze wspomnienia mają smak i zapach! Ważnym i inspirującym momentom często towarzyszy jedzenie. Z podróży najchętniej przywozimy nowe smaki, by podzielić się nimi z najbliższymi. Dla wielu ludzi smakowanie życia rozpoczyna się od kulinarnych podróży i eksperymentów. Kuchnia to miejsce, które miksuje emocje. Sprawia, że rosną jak na drożdżach!”

    Ja dokłam swoją małą cegiełkę do akcji i zapraszam cię na pyszny jabłecznik – a to dlatego, że jabłeczniki to jedne z moich ulubionych ciast. Zwykle piekę kruche szarlotki, ale dziś postawiłam na bardziej elegancką i nowoczesną wersję ciasta. Jeśli też uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

    Jabłecznik a szarlotka – jaka jest tu w zasadzie różnica? Otóż tak ogólnie mówiąc, jabłecznik, jak sama nazwa wskazuje zrobiony jest z jabłkami. Natomiast szarlotka może być zrobiona z różnych owoców – np. może być szarlotka z gruszkami, albo z malinami. Ale również oczywiście z jabłkami :)

    biszkopt z jabłkami w galaretce i bitą śmietaną

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania jabłecznika?

    Do przygotowania tego ciasta będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Poniżej przedstawiam skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jabłka – co oczywiste jabłka są podstawą tego ciasta, ja tu użyłam prażone jabłka firmy Helcom – do przepisu potrzebujesz jeden duży słoik o pojemności 790g
    • galaretka – aby masa jabłkowa była zwarta trzeba dodać do niej galaretkę – ja użyłam krystaliczną, bezbarwną, możesz też użyć inną, ale w jasnym kolorze – np. cytrynową, brzoskwiniową, pomarańczową, czy też agrestową – pamiętaj, aby rozpuścić ją w mniejszej ilości wody.
    • śmietana kremówka – na górną warstwę użyłam śmietanę kremówkę w kartoniku o zawartości tłuszczu 36% – chciałam, aby była bardziej stabilna, możesz też użyć śmietankę 30%
    • mascarpone – ten serek kupisz w większych sklepach oraz dyskontach, ewentualnie możesz go zamienić tłustym twarogiem na serniki (takim z wiaderka)
    ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

    Czy można zrobić jabłecznik bez pieczenia?

    Jeśli nie masz jak upiec biszkopt, albo masz mało czasu, to możesz zrobić ten jabłecznik bez pieczenia. Wystarczy, że zamiast biszkoptu ułożysz w formie biszkopciki. Możesz tu użyć zarówno tradycyjne okrągłe biszkopty, jak i takie podłużne jak do tiramisu. Biszkopciki możesz dodatkowo delikatnie nasączyć wodą osłodzoną cukrem.

    szarlotka z mascarpone i bitą śmietaną

    Ile kalorii ma jabłecznik z mascarpone?

    W tabelce przy przepisie podałam, że 100 g tego ciasta z jabłkami ma około 200 kcal. Za to jeśli pokroisz swój kremowy jabłecznik na 12 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 323 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcz – 18 g, białka – 4 g). Oczywiście to kaloryczność policzona dla produktów, które ja użyłam. Jeśli np. użyjesz śmietankę 30% to kaloryczność będzie nieco niższa.

    Mam nadzieję, że taki jabłecznik z bitą śmietaną przypadnie tobie i twoim bliskim do gustu i będziesz często korzystać z tego przepisu. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz pod przepisem komentarz i podzielisz się swoimi odczuciami.

    szarlotka z bitą śmietaną
    jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną

    Polecane przepisy na jabłeczniki

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne jabłeczniki i ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich już ogromny wybór, więc na pewno znajdziesz przepis idealny dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2024 26 kwietnia

    Podziel się przepisem

    Zostaw komentarz

    Ocena Przepisu




    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    Polecane przepisy

    Jabłecznik na biszkopcie przepis

    Zapraszam dziś na pyszne ciasto z jabłkami przygotowane z dodatkiem serka mascarpone i bitej śmietany. Ciasto w takim wydaniu będzie doskonałe nie tylko na weekendowy deser, ale również na specjalne okazje. Zobacz mój przepis ze zdjęciami krok po kroku na jabłecznik, zobacz jak zrobić jabłecznik na biszkopcie i jak go ładnie podać. Możesz również obejrzeć mój krótki film video, gdzie pokazuję przygotowanie ciasta. Z moimi wskazówkami przygotowanie idealnego jabłecznika jest w zasięgu twojej ręki. A jeśli masz ochotę na jabłecznik na dużą blachę, to polecam ci przepis na niezwykły jabłecznik z bezą i orzechami.