Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Mega czekoladowe ciasto z gruszkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe ciasto z całymi gruszkami i czekoladową polewą.
4.14
z
23
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
50
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
10
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
12
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczeniu o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe z całymi gruszkami
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
3/4
szklanki
cukru
(- 150 g )
2
łyżeczki
cukru waniliowego
( lub ekstraktu)
3
łyżki
kakao
3/4
szklanki
mleka
(- 180 ml)
1
jajko
(rozmiar L)
1/4
szklanki
oleju
(- 60 ml)
3
gruszki
(- wcześniej podgotowane - zobacz moje uwagi w opisie nad zdjęciami - gruszki mogą być przekrojone wzdłuż na pół)
składniki na sos czekoladowy do ciasta
50
g
czekolady
(gorzkiej lub deserowej )
25
g
masła
((mniej więcej łyżka))
150
ml
śmietany kremówki
1-2
łyżki
cukru pudru
((do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z całymi gruszkami
Zmieszaj w misce suche składniki.
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3 łyżki kakao
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
3/4 szklanki mleka,
1 jajko,
1/4 szklanki oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj - tylko do połączenia składników (można zrobić to łyżką).
Przelej ciasto do przygotowanej foremki keksowej.
W ciasto włóż gruszki tak aby stały.
3 gruszki
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka (szczególnie trzeba sprawdzać stopień upieczenia w pobliżu owoców).
Po upieczeniu ostudzić, posypać cukrem pudrem, lub polać sosem czekoladowym.
Jak zrobić sos czekoladowy do ciasta
Śmietankę podgrzej razem z masłem i cukrem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a sos zrobi się gładki.
25 g masła,
150 ml śmietany kremówki,
1-2 łyżki cukru pudru,
50 g czekolady
Odstaw sos do ostudzenia i lekkiego stężenia.
Podaj ciasto i polej go sosem czekoladowym.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z całymi gruszkami, ciasto z gruszkami, jesienne ciasto
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!