Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą i amaretto.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
35
minuty
minut
2
godziny
godzin
Łączny czas
3
godziny
godzin
5
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na migdałowe ciasto drożdżowe
20
g
świeżych drożdży
100
ml
mleka
(letniego )
1
łyżeczka
cukru
((do drożdży))
50
g
migdałów
(mielonych - pół szklanki)
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
1
jajko
(rozmiar L)
50
g
masła
(rozpuszczonego )
75
g
cukru
(1/3 szklanki)
20
ml
amaretto
((opcjonalnie))
składniki na nadzienie do drożdżówki
150
g
czekolady
((użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej)
składniki na lukier:
150
g
cukru pudru
(1 szklanka)
kilka
łyżek
wody
(, mleka lub amaretto)
Instrukcja
Jak zrobić migdałową drożdżówkę z czekoladą
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
100 ml mleka
Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.
50 g migdałów,
250 g mąki pszennej,
1 jajko,
50 g masła,
75 g cukru,
20 ml amaretto
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
Rozwałkuj na płaski placek.
Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).
150 g czekolady
Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni (termoobieg) i piecz przez około 30-40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto - gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.
150 g cukru pudru,
kilka łyżek wody
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
migdałowe ciasto drożdżowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!