Przepis na pyszne migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą

Po niesamowitym sukcesie pączków orzechowych stwierdziłam, że przepis ma duży potencjał i że trzeba go koniecznie powtórzyć :)

Żeby nie było tak samo, to orzechy zamieniłam na migdały i po zmieleniu dodałam je do ciasta drożdżowego (dla zwiększenia aromatu migdałowego dodałam też amaretto :)).

Jako nadzienie wykorzystałam rozpuszczoną deserową czekoladę (mam jej spory zapas po ostatnich zakupach).

Samo ciasto i nadzienie nie były zbyt słodkie, więc bez większych skrupułów polałam gotową drożdżówkę lukrem z cukru pudru i amaretto.

Efekt – mocno migdałowa drożdżówka z czekoladą, która wręcz rozpuszcza się w buzi podczas jedzenia – rewelacja :)

Polecam gorąco wszystkim wielbicielom ciast drożdżowych :)

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

ciasto drożdżowe z czekoladą

ciasto migdałowe z czekoladą

migdałowa drożdżówka z czekoladą

migdałowa drożdżówka z czekoladą_6

Migdałowa drożdżówka z czekoladą przepis do druku

migdaC582owa droC5BCdC5BCC3B3wka z czekoladC485 8

Migdałowa drożdżówka z czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne migdałowe ciasto drożdżowe z czekoladą i amaretto.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

ciasto:

nadzienie:

  • 150 g czekolady (użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wody , mleka lub amaretto

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
    20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
  • Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.
    50 g migdałów, 250 g mąki, 1 jajko, 50 g masła, 75 g cukru, 20 ml amaretto
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj na płaski placek.
  • Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).
    150 g czekolady
  • Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
  • Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
  • Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni i piecz przez około 30-40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto - gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.
    1 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.