Po niesamowitym sukcesie pączków orzechowych stwierdziłam, że przepis ma duży potencjał i że trzeba go koniecznie powtórzyć :)

Żeby nie było tak samo, to orzechy zamieniłam na migdały i po zmieleniu dodałam je do ciasta drożdżowego (dla zwiększenia aromatu migdałowego dodałam też amaretto :)).

Jako nadzienie wykorzystałam rozpuszczoną deserową czekoladę (mam jej spory zapas po ostatnich zakupach).

Samo ciasto i nadzienie nie były zbyt słodkie, więc bez większych skrupułów polałam gotową drożdżówkę lukrem z cukru pudru i amaretto.

Efekt – mocno migdałowa drożdżówka z czekoladą, która wręcz rozpuszcza się w buzi podczas jedzenia – rewelacja :)

Polecam gorąco wszystkim wielbicielom ciast drożdżowych :)

ciasto drożdżowe z czekoladą

ciasto migdałowe

migdałowa drożdżówka z czekoladą_3

migdałowa drożdżówka z czekoladą_6

Migdałowa drożdżówka z czekoladą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 35 minut

Składniki
  

ciasto:

nadzienie:

  • 150 g czekolady (użyłam deserową) rozpuszczonej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłej wody , mleka lub amaretto

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zamieszaj, zalej letnim mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.
  • Odstaw zaczyn na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  • W dużej misce umieść wszystkie pozostałe składniki ciasta.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ręcznie lub mikserem).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
  • Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na podsypany mąką blat i krótko zagnieć.
  • Rozwałkuj na płaski placek.
  • Posmaruj wierzch rozpuszczoną czekoladą (omijając brzegi ciasta).
  • Zwiń ciasto w rulon, ostrożnie przetnij wzdłuż ostrym nożem na dwie części i przepleć je sobą kilkakrotnie tworząc formę warkocza.
  • Przełóż ciasto na dużą blachę i odstaw na pół godziny.
  • Włóż ciasto do zimnego piekarnika, włącz go na temperaturę 170 stopni i piecz przez około 30-40 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do cukru pudru dodawaj po trochu wodę, mleko lub amaretto - gdy będzie miało lekko lejącą konsystencję posmaruj nim ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.