Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Zdjęcia z przygotowań
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Oponki czekoladowo-dyniowe przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne pieczone czekoladowe oponki z dynią i czekoladową polewą.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
18
minut
minut
Czas wykonania
12
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Desery
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
7
sztuk - około
Kalorie
256
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia oponek albo małe foremki do pieczenia babeczek z kominkiem.
Opcjonalnie można upiec zwykłe babeczki - zobacz wskazówki w uwagach pod przepisem.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na oponki czekoladowo-dyniowe
60
g
masła
50
g
gorzkiej czekolady
75
g
cukru pudru
(0,5 szklanki)
125
g
dyni
(musu lub puree)
1
jajko
(rozmiar L)
75
g
mąki pszennej
(0,5 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
cynamonu
składniki na polewę czekoladową
50
g
gorzkiej czekolady
60
ml
śmietany kremówki
dodatkowe składniki
cukrowe posypki
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki czekoladowo-dyniowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (tryb góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
Krok 2 - przygotuj ciasto na oponki
W rondelku podgrzej razem masło i połamaną czekoladę.
60 g masła,
50 g gorzkiej czekolady
Mieszaj aż otrzymasz gładką polewę - zdejmij z kuchenki.
Od razu do ciepłej polewy wsyp cukier i dokładnie wymieszaj.
75 g cukru pudru
Dodaj dynię i wymieszaj.
125 g dyni
Wbij jajko i wymieszaj.
1 jajko
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
75 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu
Wsyp mąkę do garnka z ciastem i wymieszaj dokładnie - moje ciasto było dość luźne.
Krok 3 - nałóż ciasto do formy
Przełóż ciasto do mocnego woreczka.
Nałóż ciasto do formy - mi wyszło 6 dużych oponek oraz 3 małe babeczki z dziurką.
Krok 4 - pieczenie oponek
Wstaw formę z oponkami do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 12 minut - do suchego patyczka.
Po upieczenie dobrze je ostudź.
Krok 5 - dekoracja oponek
Podgrzej śmietanę kremówkę i gdy będzie gorąca dodaj do niej połamaną czekoladę - wymieszaj dokładnie aż otrzymasz gładką polewę - ostudź.
60 ml śmietany kremówki,
50 g gorzkiej czekolady
Zanurzaj oponki w polewie czekoladowej.
Na koniec posyp oponki posypkami cukrowymi.
cukrowe posypki
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki oraz wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
256
kcal
Weglowodany:
26
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
16
g
Słowa kluczowe
donaty dyniowe, oponki z dynią
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!