Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Pieczone oponki dyniowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone oponki z dynią i lukrem o smaku słonego karmelu.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Oponki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
14
Kalorie
309
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na dyniowe oponki:
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
1
szczypta
soli
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do dyni
3
jajka
( użyłam rozmiar L)
120
ml
oleju
200
g
cukru
((1 szklanka) )
300
g
puree z dyni
((1,5 szklanki) - polecam dynię Hokkaido)
składniki przyprawy do dyni:
4
łyżki
mielonego cynamonu
3
łyżeczki
mielonego imbiru
3
łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
1
łyżeczka
mielonego ziela angielskiego
0,5
łyżeczki
mielonych goździków
składniki polewy solony karmel:
200
g
cukru pudru
180
g
sosu karmelowego
((3/4 szklanki) )
2
łyżeczki
soli
3
łyżki
mleka
(mniej więcej - do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić oponki dyniowe
Przygotuj przyprawę do dyni - zmieszaj razem wszystkie przyprawy i przesyp do słoiczka.
4 łyżki mielonego cynamonu,
3 łyżeczki mielonego imbiru,
3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
0,5 łyżeczki mielonych goździków
Przechowuj szczelnie zamknięty i używaj do dań z dyni i nie tylko :)
Aby przygotować oponki zmieszaj w jednej misce olej, jajka, cukier i puree z dyni.
3 jajka,
120 ml oleju,
200 g cukru,
300 g puree z dyni
W drugiej misce zmieszaj mąkę z solą, przyprawą do dyni i proszkiem do pieczenia.
300 g mąki pszennej,
1 szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do dyni
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Przełóż ciasto do grubego woreczka, odetnij jeden róg.
Formę do pieczenia oponek posmaruj masłem i wysyp mąką.
Przy pomocy worka nałóż ciasto do foremki.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę do ostudzenia, a do formy nałóż drugą porcję ciasta i upiecz podobnie jak pierwsze oponki.
Jak zrobić lukier słony karmel
Przygotuj lukier - cukier puder zmieszaj z sosem karmelowym i solą, dodaj trochę mleka, aby lukier był lekko płynny.
200 g cukru pudru,
180 g sosu karmelowego,
2 łyżeczki soli,
3 łyżki mleka
Zanurzaj ostudzone oponki w lukrze i odkładaj na kratkę, aby lekko obciekły.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
309
kcal
Weglowodany:
48
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
donaty dyniowe, dyniowe oponki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!