Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Smaller
Normal
Larger
Piegusek, czyli ciasto z makiem przepis
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z makiem zrobione na samych białkach.
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
30
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
15
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z makiem na białkach
125
g
masła
(rozpuszczonego, można zastąpić olejem)
1
szklanka
mąki
(150 g)
1
szklanka
cukru
(200 g)
1
szklanka
maku
((niemielonego))
1
szklanka
białek
((ok. 7 szt))
1
łyżeczka
cukru waniliowego
1
łyżeczka
dowolnego aromatu
(- polecam migdałowy lub pomarańczowy)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z makiem na białkach
Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, gładką masę.
1 szklanka cukru,
1 szklanka białek,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem i stopniowo dodawaj do masy białkowej.
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj aromat i rozpuszczone, schłodzone masło.
1 łyżeczka dowolnego aromatu,
125 g masła
Przelej ciasto do przygotowanej foremki i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu przestudź.
Ciasto możesz pokryć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, albo lukrem i posypać kolorową posypką.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto z białek, proste ciasto z makiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!