Cofnij
Email Link
Drukuj
QR Code
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Piernikowa szarlotka na półkruchym cieście przepis z filmem
Wypieki Beaty
Pachnąca świętami piernikowa szarlotka na półkruchym cieście. Zdjęcia, film i jasne wskazówki — idealna nawet dla początkujących.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
20
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
176
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto piernikowe
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
3
jajka
(rozmiar L )
150
g
cukru
(¾ szklanki)
250
g
masła
odrobina
mąki ziemniaczanej
(opcjonalnie)
składniki na jabłkowe nadzienie
ok 2
kg
jabłek
1
łyżeczka
cynamonu
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić piernikową szarlotkę krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 2 - przygotowanie ciasta piernikowego do szarlotki
Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, pokrojone na kawałki masło, cukier i przyprawę do piernika.
450 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
3 jajka,
150 g cukru,
250 g masła
Zagnieć wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto - będzie lekko lepkie.
Oddziel od ciasta około 1/3, spłaszcz, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około 30 minut.
Pozostałym ciastem wylep dokładnie dno przygotowanej foremki.
Ja dodatkowo wierzch ciasta posypuję i smaruję niedużą ilością mąki ziemniaczanej, aby wchłaniała sok z pieczonych jabłek.
odrobina mąki ziemniaczanej
Włącz piekarnik na grzanie do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 3 - przygotowanie jabłek do szarlotki
Jabłka (ja miałam 2,2 kg) obierz ze skórki.
ok 2 kg jabłek
Zetrzyj owoce na grubych oczkach tarki.
Jeśli twoje jabłka są mocno soczyste, to możesz je dodatkowo lekko odcisnąć z soku.
Jeśli lubisz cynamon, to dodaj do jabłek 1 łyżeczkę i dokładnie wymieszaj.
1 łyżeczka cynamonu
Krok 4 - przygotowanie ciasta do pieczenia
Na spód w formie wyłóż jabłka i rozsmaruj równą warstwą.
Wyjmij odłożone ciasto z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki - możesz też odrywać małe kawałeczki ciasta i układać je na jabłkach.
Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.
Film
https://www.youtube.com/shorts/VJIjsE65fJo
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
176
kcal
Weglowodany:
27
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
8
g
Słowo kluczowe
korzenny jabłecznik, półkrucha szarlotka, świąteczna szarlotka
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!