Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Placki z cukinii i fety przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis szybkie i proste placki z cukinią i serem feta.
4.37
z
11
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
7
minuty
minut
Łączny czas
27
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
2
porcje
Kalorie
443
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na placki z cukinii
400
g
cukinii
1
jajko
(rozmiar L)
125
g
fety
60
g
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżka
natki pietruszki
( lub świeżego koperku - posiekanych)
1
ząbek
czosnku
sól i pieprz
( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić placki z cukinii krok po kroku
Cukinię zetrzyj na tarce do dużych oczkach (razem ze skórką), lekko posól i zamieszaj - odstaw na około 5 minut.
400 g cukinii
Bierz garść cukinii i ściskaj w dłoni, aby wycisnąć wodę.
Do odciśniętej cukinii dodaj mąkę, jajko, przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia oraz pokruszoną fetę - wymieszaj łyżką.
1 jajko,
60 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 ząbek czosnku,
125 g fety
Posól (tylko nie za dużo, bo feta jest słona) i popieprz do smaku.
sól i pieprz
Na mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż rumiane placuszki.
Po kilku minutach ostrożnie przewróć placki na drugą stronę - pomagając sobie widelcem i podsmaż je jeszcze ze dwie minuty.
Podaj na ciepło z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Film
Uwagi
Przepis na około 14 - 16 placków z cukinią i serem feta.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
443
kcal
Weglowodany:
29.8
g
Białko:
19.3
g
Tłuszcz:
28.7
g
Błonnik:
3
g
Słowo kluczowe
cukinia, feta, ser feta
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!